fbpx
The Night of the Hunter

The Night of the Hunter

The Night of the Hunter
USA 1955
Regi: Charles Laughton.
Manus: James Agee etter en roman av Davis Grubb.
Foto: Stanley Cortez.
Musikk: Walter Schumann.
Med Robert Micthum, Shelly Winters, Lillian Gish, James Gleason, Evelyn Varden m.fl.
Engelsk tale, utekstet.
1t 33 min. 35mm., s/hv.
Bluray med engelsk tekst

The Night of the Hunter handler om den omreisende predikanten Harry Powell som på fritiden retter på Guds skaperverk ved å ta livet av promiskuøse kvinner. Robert Mitchums skikkelse er en av filmhistoriens mest uhyggelige antihelter og er med ordene L-O-V-E og H-A-T-E tatovert på knokene en vandrende personifisering av det godes kamp mot det onde.

Filmen utfolder seg som et eventyr – eller kanskje mer som et mareritt? – og forteller historien om hvordan predikanten Powell, mens han sitter i fengsel, får vite at hans dødsdømte cellekamerat har gjemt et stort ransutbytte på hjemgården. Desperat på jakt etter penger til å fortsette sin misjon vender Powell nesen mot den søvnige lille småbyen og cellekameratens enke. Han sjarmerer byen i senk og legger sin elsk på enken og hennes to farløse, små barn. Det kyniske spillet som utvikler seg i det predikanten slesker seg inn mot ransutbyttet får nakkehårene til å reise seg og enhver til å tvile på sin lille katekismus.

Regissør Charles Laughton spilte i over 60 filmer i løpet av sin karriere, men regisserte bare én film. Til gjengjeld er den et mesterverk og pensum for alle som vurderer å la seg tatovere.

Magnus Holtermann
Bergen filmklubb