fbpx
The Red Shoes (De røde skoene)

The Red Shoes (De røde skoene)

Storbritannia, 1948
Regi:  Michael Powell og Emeric Pressburger.
Med: Anton Walbrook, Marius Goring og Moira Shearer.
Språk. Engelsk med engelske undertekster.
Lengde: 2 t 16 min
Aldersgrense: 15 år
Format: Blu-ray
Priskategori. Park Circus, £100

Ballettimpresarioen Boris Lermentov får tidlig opp øynene for nykommeren Vicky Page – en ung og utrolig begavet ballerina.

Av henne krever han disiplin og den ytterste hengivenhet til ballettkunsten, ettersom han vet at hun kommer til å bli en lysende stjerne på dansehimmelen. Som prima ballerina danser Vicky til musikk av den unge komponisten Julian Craster, som forelsker seg i henne. Snart blir hun stilt ovenfor en uløselig konflikt mellom kjærlighet til denne mannen og sin lidenskap for kunsten, og med de røde skoene danser hun seg mot katastrofens rand.
Dette klassiske Powell og Pressburger-dramaet er berømt for sin 15 minutter lange ballettsekvens «Ballet of the Red Shoes», som av mange er regnet som den beste dansesekvens på film noensinne. I dansesekvensen ble det benyttet 53 dansere.

Mens det i mange filmer er brukt stand-ins, er det i denne filmen kun benyttet profesjonelle anerkjente dansere;  Hovedrolleinnehaveren Moira Shearer var fra før en kjent danser ved Sadler’s Wells. Hun viste seg å være en dyktig skuespillerinne, og har senere hatt flere roller i kjente filmer.

«The Red Shoes» er regnet som en av de mest innflytelsesrike filmene noensinne, bl.a. har Martin Scorsese uttalt følgende: «It’s one of the true miracles on film history». Filmen er en av Scorseses favorittfilmer. Videre er Kate Bushs album fra 1993 «The Red Shoes» er inspirert av filmen, og Gene Kelly overtalte produsentene av «An American in Paris» (1951) og «Singin’ in the Rain» (1952) til å la ham inkludere en ballettscene i filmen, etter å ha vist filmen til dem flere ganger.

(Omtale: Drammen filmklubb)