fbpx
This sporting life (16mm)

This sporting life (16mm)

England 1963
Regi: Lindsay Anderson
Med Richard Harris, Rachel Roberts, Alan Badel, William Hartnell
Manus David Storey
Foto Denys Coop
Musikk Roberto Gerhard
134 min,
16mm
Lindsay Anderson er en av de fremste britiske filmregissørene gjennom tidene. I likhet med Karel Reisz hadde han bakgrunn i Free Cinema-bevegelsen, og regisserte en rekke klassiske dokumentariske kortfilmer på 1950-tallet. Anderson er kanskje mest kjent for sine burleske satirer If… (1969), O Lucky Man (1973) og Brittania Hospital (1982). Hans debutfilm i spillefilmformen er imidlertid en av hans beste filmer, og solid forankret innenfor den del av «kjøkkenbenk-realismen» som skildret sinte, unge menn.

This Sporting Life fra 1963 var en filmatisering av arbeiderforfatteren David Storeys roman med samme navn. Storey hadde blant annet bakgrunn som profesjonell rugbyspiller før han ble forfatter, og en kritiker bemerket en gang at det fantes noe av rugbysporten også i hans prosa. Det samme kan kanskje også sies om Andersons filmatisering, som er kraftfull, intens, kantete og full av nervøs energi.

Filmen handler om Frank, praktfullt spilt av Richard Harris, som er profesjonell rugbyspiller. This Sporting Life skildrer rugbysporten som en skitten hverdagsjobb, og Anderson har selv uttalt at filmen i mindre grad handler om selve sporten. Som så mange andre britiske filmer fra denne tiden er This Sporting Life først og fremst et portrett av en sint, ung mann. Frank er som rugbyspiller brutal og flammende intens. Dette gir også filmen et voldsomt temperament, som smitter på oss tilskuere, som storøyd følger med i de voldsomme følelsesmessige svingningene i Franks liv. Også dette er en moderne klassiker, som desverre er kommet litt i skyggen av Andersons mer burleske filmer, men som har alt det beste i såvel Andersons verk som i den britiske bølgen.

gi
Trondheim filmklubb