fbpx
Tilbake til Yorkshire

Tilbake til Yorkshire

And When Did You Last See Your Father?
Storbritannia 2007
Regi: Anand Tucker
Manus: David Nichols, basert på Blake Morrisons roman
Foto: Howard Atherton
Musikk: Barrington Pheloung
Medvirkende: Colin Firth, Jim Broadbent, Juliet Stevenson, Gina McKee, Elaine Cassidy, Claire Skinner, Matthew Beard, Bradley Johnson, Sarah Lancashire, Carey Mulligan
1 t. 33 min.
35mm.

Blakes far er landsbylege i den vakre Yorkshiredalen i England. Han fremstår som en jovial og humørfylt far og ektemann som til enhver tid stiller seg selv i sentrum for begivenhetene og er det naturlige midtpunkt i selskapslivet. Slik sett blir han også temmelig overfladisk og selvopptatt med en inngrodd tro på egen fortreffelighet. Men det er ingen tvil om at han også forguder sin sønn – han får seg bare ikke til å vise det.

Vi møter Blake (Colin Firth) i førtiårene da han kommer hjem til farens dødsleie. Han tenker tilbake på sin oppvekst og alle familieminnene. Når hadde han sist opplevd faren som den han virkelig var – slik han gjerne vil huske ham? Filmen veksler mellom nåtid på slutten av 80-tallet og oppveksten på 50- og 60-tallet, hvor ekteskapet mellom Blakes foreldre har tydelig forbedringspotensiale. Faren har nemlig et temmelig åpenlyst forhold til Blakes tante og Blakes mor er stille og innesluttet.

Filmatiseringen av Blake Morrisons bestselgerromanen And When Did You Last See Your Father? er regissert av Anand Tucker og har et strålende persongalleri bestående av Colin Firth (Mamma Mia!, Love Actually, Bridget Jones’ dagbok og Shakespeare in Love), Oscar-vinneren Jim Broadbent (kjent fra både Narnia-, Indiana Jones- og Harry Potter-seriene) og Juliet Stevenson i de ledende rollene og med Matthew Beard som den unge Blake. Den 19-årige Matthew Beard er et funn av en skuespiller som allerede har rukket å bli nominert til årets nykommer av British Independent Film Awards og beste nykommer av Evening Standard British Film Awards. Screen International utropte ham til «A Star Of Tomorrow».

«He didn’t tell me how to live; he lived – and let me watch him do it»
Blake Blake Morrison

«**** Four stars! A wondrous work»
The New York Observer

«A wonderful cast .. A father-and-son relationship to touch a chord in everyone»
Evening Standard

«A lush and emotionally empathic film»
The Independent on Sunday

«Beautiful shot, sensitively handled and impeccably acted»
Screen International

«Touching trendsetting memoir»
Time Out

«Will have most people leaving the cinema a little more in love with life than they were before»
The Herald

«Immaculate acted»
Variety

«Will probably inspire large number of guilty sons to phone home and say I love you»
Evening Standard

Filmweb