fbpx
Timbuktu

Timbuktu

Frankrike / Mauritania, 2014
Originaltittel: Timbuktu
Regi: Abderrahmane Sissako
Skuespillere: Ibrahim Ahmed, Toulou Kiki, Abel Jafri, Fatou Diawara, Hicham Yacoubi, Kettly Noel, Mehdi AG Mohamed, Layla Walte Mohamed, Adel Mahmoud Cherif, Salem Dendou
Manus: Abderrahmane Sissako, Kessen Tall
Språk: Arabisk/fransk
Musikk: Amine Bouhafa
Produksjonsår: 2014
Lengde: 1 t. 40 min.
Aldersgrense: 15 år
Egnethet: Ungdom / Voksen
Begrunnelse: Filmen inneholder scener med avstraffelser og henrettelser, og har en tematikk som kan virke forstyrrende på 11-åringer. Den får derfor 15-årsgrense.
Format: DCP
Obs! Egne satser (Fidalgo). Spør om pris ved bestilling.

Når en gjeng jihadister tar makten i den maliske ørkenbyen Timbuktu, må innbyggerne plutselig forholde seg til helt nye regler. Hverken sigaretter, musikk, eller fotball er tillatt, alle rettsaker settes under sharialoven, og byen overvåkes av tilslørte menn med kalashnikov. Dette fører til konflikter med den forbausede og oppgjorte lokalbefolkningen, med dels absurde, dels dramatiske konsekvenser. Timbuktu-folket er heldigvis flinke til å finne kreative og humoristiske måter å trosse ekstremistene på. Ute i ørkenen i nærheten av byen bor en tuareg-familie med kuflokken sin. Isolasjonen har gjort at de enn så lenge har blitt spart fra islamistenes jerngrep. Men en uheldig episode som involverer en ku ved navn GPS forandrer hele deres eksistensgrunnlag.

Denne filmen er inspirert av ekte hendelser som skjedde da islamister tok over styringen av Timbuktu i 2012. Regissør Sissako kaster et lettere sarkastisk, indignert, men samtidig dypt menneskelig blikk på religiøse ekstremister og deres absurde dobbeltmoral. Mye står på spill i verdikonflikten med lokalbefolkningen, som forsvarer en mildere form for islam, og som bare ønsker å leve i fred. Kultursjokket skildres på en nedtonet, vakker og poetisk måte. Formspråket er forsiktig og nyansert, men det er mye sinne under overflaten.

Timbuktu deltok i konkurranseprogrammet i Cannes og ble unisont hyllet av kritikere der. I Frankrike fikk den syv priser under fjorårets César-utdeling (den franske «Oscar»), inkludert beste regi og beste film. Også i Norge har filmen fått positiv mottagelse: «Til tross for det mørke temaet er det en film om liv, ironi og poesi i en urettferdig verden», skrev filmbladet Cinema. Nå får det norske publikummet enda en sjanse til å oppleve en av årets beste filmer på stort lerret. cf

Abderrahmane Sissako er født i Mauritania i 1961, vokste opp i Mali og ble utdannet ved filminstituttet i Moskva. Han har regissert en rekke prisbelønte filmer som Livet på jorda (1998) Waiting for Happiness (2002) og Bamako (2006), som undersøker temaer som eksil og forholdet mellom Afrika og Vesten gjennom en blanding av fiksjon, dokumentar, politikk og poesi. Hans siste film, Timbuktu (2014), var en av de virkelig store kritikerfavorittene under Cannes-festivalen, og ble vist som en del av konkurranseprogrammet.