fbpx
Trollelgen (16mm)

Trollelgen (16mm)

Norge 1927
Regi: Walter Fyrst
s/hv, 100 min, stum/norske mellomtekster

Troll-elgen er Walter Fyrsts spillefilmdebut, reklamefilm hadde han laget siden 1924. Fyrst og produksjonsselskapet hans satset på trygg grunn da de valgte å filmatisere de to romanene «Trollelgen» og «Skoggangsmann» av Mikkjel Fønhus. Handlingen kunne dermed legges til bondemiljø, noe som dengang var et sikkert kort om man ville trekke publikum til kinosalen.
Både persongalleriet og handlingen er klassisk: Husmannsgutten Hans elsker storbondedatteren Ingrid, som gjengjelder kjærligheten. Storbonden vil imidlertidig gifte henne bort til Gunnar, som Ingrid ikke vil vite noe av. Gunnar og Hans møtes på en fest og havner i slåsskamp. Gunnar trekker kniven, men faller selv over den og dør. I den tro at han har drept Gunnar, reiser Hans til byen hvor han livnærer seg som sirkusartist. Byen er landsbygdas rake motsetning med umoral og forfall. Drevet av hjemlengsel drar han tilbake til bygda og det eneste som kan få ham til å vinne Ingrid: Han må skyte Trollelgen. Klarer han det er Ingrid hans. Det har storbonden selv lovet.
Handlingen er forholdsvis tungsindig, men er myket opp med komiske situasjoner, knyttet til en annen av Ingrids beundrere, den klossete tjenestegutten. I dag virker nok historien banal, men her er effektiv bildefortelling fra norsk films pionertid med spennende kamerakjøringer og i det hele tatt et filmhåndverk som imponerer.

NFK