fbpx
Trollmannen fra Oz

Trollmannen fra Oz

The Wizard of Oz
USA 1939
Regi: Victor Fleming, Richard Thorpe
Manus: Noel Langley, etter en bok av L. Frank Baum
Med: Judy Garland, Frank Morgan, Ray Bolger, Bert Lahr, Jack Haley m. fl.
101 min.
35mm, utekstet
DVD og Bluray, tekstet på norsk
Priskategori: Filmbank

Trollmannen fra Oz er en del av arvesølvet fra Hollywoods storhetstid. Filmen har en stor og nærmest kultlignende tilhengerskare.
Selve historien er enkel som i de fleste gode eventyr. Den lille gårdsjenta Dorothy virvles en dag av sted og lander sammen med hunden sin i eventyrlandet Oz. Sammen med et fugleskremsel, en skvetten løve og en blikkmann må hun gjennom mange farlige prøver for å redde Oz fra den onde heksa. Noen har sett Dorothys reise som symbolet på en ung pikes siste barndomsopplevelse, en siste reise inn i fantasiens rike før hun kan returnere som en moden ung kvinne.

Trollmannen fra Oz var en av filmselskapet MGMs virkelige storsatsninger. Studiokulissene ble bygget i full størrelse og opptakene ble gjort i en ny technicolorprosess som fikk fram fargene på en unik måte. Judy Garland i rollen som Dorothy tok USA med storm og la grunnlaget for en karriere som tidenes barnestjerne.

Filmen er i sin helhet en hyllest til et Hollywood som ikke lenger finnes, og musicalgenren skulle aldri bli den samme igjen. Regissør Victor Fleming har laget en film full av sjarm, humor og følelser, som med glans har bestått prøvelsene fra tidens tann.