fbpx
Under en steinhimmel (Knut Andersen)

Under en steinhimmel (Knut Andersen)

Norge/ Sovjetunionen, 1974
Regi: Knut Andersen
Med: Arne Lie, Veslemøy Haslund, Bernhard Ramstad, Kåre Tannvik, Dan Fosse, Ragnhild Michelsen, Solfrid, Heier, Nils Utsi, Thorleif Reiss, Evgenij Leonov, Nikolaj Burljajev.
Språk: Norsk, russisk og tysk med norske undertekster.
Lengde: 1 t. 26 min.
Aldersgrense: 12 år
Format: MP4 (fil som spilles av gjennom PC eller Mac).
Priskategori: NFK (Rettigheter må avklares med Knut Andersens familie. NFK formidler kontakt).

Etter at Knut Andersen i Brent jord (1969) hadde vist sin interesse for og et godt grep om de dramatiske hendelsene i Finnmark mot slutten av 2. verdenskrig, hvor tyskerne benyttet seg av den brente jords taktikk, var han det naturlige valget når Teamfilm gikk sammen med Sovjetunionens nest største filmstudio, Lenfilm, for å lage Under en steinhimmel. Her griper man tak i en for mange ukjent del av den norske krigshistorien. Filmen forteller om gruvene i Bjørnevatn sør for Kirkenes og de etter hvert 3000-4000 menneskene som gjemte seg der for tyskerne. Ryktene begynte å svirre om dette alternative samfunnet inne i gruvegangene og den tyske okkupasjonsmakten bestemte seg for å sprenge inngangen, med tusenvis av sivile fortsatt inne under denne steinhimmelen. På samme tid kjempet norske partisaner og Den røde armé en desperat kamp for å rekke frem i tide og forhindre katastrofen.

Sammen med Knut Andersen hadde de to russiske stjerneregissørene Igor Maslennikov og Stanislav Rostotskij co-regi. For Tarkovskij-entusiaster er det ekstra stas å se to av hans favorittskuespillere (med fremtredende roller i de fleste av hans filmer), Nikolaj Grinko og Anatolij Solonitsyn i en norsk produksjon.

(Omtale: Cinemateket i Oslo).