fbpx
Vaktpostene (16 mm)

Vaktpostene (16 mm)

Norge 1965
Regi: Arne Skouen
s/hv, 93 min

 

16 mm

I en rettsal et sted i Norge står en ung rekrutt tiltalt for tjenesteforsømmelse. Han har undratt syv uker av sin militærtjeneste. I retrospektive vendinger forteller Skouen hva som har skjedd med soldaten Arild. Han har ved et tilfelle kommet til en liten avsidesliggende gård der selvoppofrende mennesker prøver å gi elleve psykisk utviklingshemmede barn et hjem. Han overveldes av det han ser og opplever, og glir litt etter litt inn i miljøet. Til slutt kan han ikke forsvare overfor seg selv å vende dette minisamfunnet ryggen. Sammen er de fire voksne mennesker (vaktposter) som forsøker så godt de kan å hjelpe disse unge utskuddene.
Dette er ikke første gangen Skouen kommer inn på problematikken omkring psykotiske barn. I filmen Om Tilla (1963) forteller han om en ung jente som trekker seg inn i seg selv. Tilla blir spilt av Synne Skouen som også har en av de ledende rollene i Vaktpostene. 14 år gammel presterer hunstor skuespillerkunst. Det gjør også etablerte filmskuespillere som Rolf Søder og Rønnaug Alten i rollene som ekteparet som eier gården der de unge hjelpeløse møter omsorg og kjærlighet.
Arne Skouen er representert med tre filmer i NFKs filmstall. Foruten Vaktpostene, er også debutfilmen Gategutter (1949) og krigsdramaet Ni Liv (1957) i NFK-distribusjon.

NFK