fbpx
Vodka Lemon

Vodka Lemon

Armenia 2004
Regi: Hiner Saleem
Manus: Hiner Saleem
Med: Romik Avinian, Lala Sarkissian, Ivan Franek, Rouzanne Mesropian, Zahal Karielachvili
1 t 30 min, 11 år
35mm og DVD

Vi er i en kurdisk landsby i Kaukasus, Armenia. Hamo er enkemann, og reiser hver dag til sin kones grav for å snakke med henne. Barna har flyttet vekk, og hjemmet blir stadig mer ribbet for eiendeler, ettersom de selges på markedet for å skaffe penger til mat. På kirkegården møter Hamo Nina, også hun enke, og et vennskap utvikler seg forsiktig. Den dagen hun mister jobben på Vodka Lemon, et utsalgssted for vodka til den fattige lokalbefolkningen, må hun vende seg til Hamo for hjelp.

Filmen utspiller seg i et ublidt og forblåst arktisk landskap, hvor øyeblikk av omsorg, humor og varme er det som skal til for å klare seg. Den kurdiskiranske regissøren Hiner Saleem er selv dypt fascinert av det harde livet i eks-sovjetrepublikken Armenia: «For meg er alle armenere tryllekunstnere, for jeg forstår ikke hvordan de lykkes i å overleve. Jeg antar de ikke forstår det selv heller.»

«Vodka Lemon er en sjeldent vakker film. Et fantasirikt, rørende og poetisk verk skapt utifra en smertefull observasjon av den virkelige verden.» – Corriere della sera

(Arthaus)