fbpx
Whale Rider

Whale Rider

New Zealand 2003
Regi: Niki Caro
Manus: Niki Caro
Med: Keisha Castle-Hughes, Rawiri Paratene, Vicky Haughton, Cliff Curtis Prod: the Works Ltd.,John Barnett
1 t 44 min, Passer fra 11 år

35mm | DVD

En sterk og storslått film om en viljesterk ung kvinne som kjemper mot stor urettferdighet og trangsynte tradisjoner.

Her er filmen som gjorde mesterstykket å vinne publikumsprisen ved tre av verdens mest prestisjefulle festivaler: Sundance, Rotterdam og Toronto.

Paike er en ung Maori-kvinne. Hun bor hos besteforeldrene i et lite Maori-samfunn på kysten av New-Zealand. Farfaren er høvding på stedet. Han har oppgaven med å holde maori-kulturen og gamle tradisjoner ved like, og føre dem videre til nye generasjoner. Men Paikes far har ingen ambisjoner om å ta over som høvding. Han har reist fra både Paike og New-Zealand og heller ikke maktet å gi faren en sønnesønn. Dermed begynner farfaren jakten på andre høvdinge-emner blant landsbyens unge menn. For den nye høvdingen må jo være av hankjønn.

Whale Rider forteller om stor urettferdighet og trangsynte holdninger, men også om viktigheten av å ta vare på tradisjoner og kultur for ikke å miste identitet og fotfeste i en stadig mer globalisert verden.

«Combines straightforward coming-of-age narrative with Maori mysticism to most engaging effect»
Variety

(Arthaus)

Årets familiefilm
Lille Paikea (Castle-Hughes) er eneste barnebarn av Maori høvdingen Koro (Paratene). Han er en streng mann og bekymret for kulturens fremtid. Han er utvilsomt glad i Paikea, men ønsker hun var en gutt slik at høvdinglinjen ikke blir brutt. Hans to sønner har liten interesse for å være høvding og tradisjonelle formidlere av kulturen. Koro godtar ikke at Paikea har vilje og evne til å bære dette ansvar. Ei heller er han villig til å se de tegn som indikerer at hun muligens allerede er utvalgt.

Denne filmen er slik en magisk opplevelse der den sakte men sikkert tar oss fra realisme og inn i sagnenes rike.

Et vist og allmengyldig eventyr om satte kjønnsrollers meningsløshet og urettferdighet.

Flytende og engasjerende fortalt, med velskrevne karakterer og eminent skuespill fra absolutt alle. En av vinterens mest utsøkte og rørende filmopplevelser. Ta med hele familien.

(Atle H. Boysen, FilmMagasinet)