fbpx
Whatever happened to Baby Jane (16mm)

Whatever happened to Baby Jane (16mm)


USA 1962
Regi: Robert Aldrich
Manus: Henry Farrell (roman), Lukas Heller
Lengde: 134 min
Format: 16mm

Oppstarten av ”psycho-biddy”-sjangeren, med legendene Bette Davis og Joan Crawford.

What Ever Happened to Baby Jane? er en psykologisk thriller fra 1962, regissert og produsert av Robert Aldrich. Bette Davis og Joan Crawford spiller hovedrollene og filmen var et slags comeback for de begge, da karrierene deres begynte å halte litt ut på 50-tallet.

Filmen handler om to eldre søstre som bor alene i et stort hus i California, den ene en tidligere barnestjerne og den andre en tidligere stor Hollywood-skuespillerinne. En av søstrene sitter i rullestol, og den andre er ansvarlig for at hun ble lammet.

Bette Davis ble nominert til en Oscar for beste kvinnelige hovedrolle (hennes tiende nominasjon), men vant ikke fordi Joan Crawford personlig ringte rundt til alle som skulle stemme og ba de ikke stemme på Davis. De to stjernene hadde et ampert forhold helt tilbake fra begynnelsen av 1940 tallet. Det finnes mange historier om oppførselen mellom damene på settet, den mest kjente er at Crawford puttet murstein i lommene i en scene der Davis skulle slepe henne bortover gulvet.

What Ever Happened to Baby Jane? skapte også en egen skrekkundersjanger kaldt ”Psycho-biddy”, som varte fra 1960-tallet til midten av 1970-årene, med eldre kvinnelige Hollywood-stjerner som hovedpersoner i skrekkfilmer.

Omtale: Kristoffer André Halvorsen, Lillehammer filmklubb