fbpx
The Young Americans

The Young Americans

Storbritannia 1993
Regi Danny Cannon
Med Harvey Keitel, Craig Kelly, Thandie Newton, Iain Glen, John Wood, Terence Rigby, Keith Allen, Viggo Mortensen

Farger, 104 min., utekstet | 35 mm

Harvey Keitel spiller John Harris, en amerikansk politimann som er utlånt til Scotland Yard. Han skal hjelpe til i etterforskningen av flere drap som har skjedd i klubbmiljøet den siste tida. Samtidig florerer det med billig heroin i Londons underverden. Harris har en mistanke om at det er den glatte Carl Frazer (spilt av Viggo Mortensen, mumlende på en gudfaren-aktig måte) som står bak dette. Harris har fulgt Frazer med argusøyne i over et år og er klar for et oppgjør.

Dette er ingen vanlig engelsk politifilm av typen påskekrim på tv. Debutfilmen til regissør Cannon er et ungdommelig forsøk på noe helt annet. Med widescreen og høyt volum, neonskilt og hylende politisirener i tillegg til en nesten total mangel på røde londonbusser og svarte londondrosjer blir det nesten noe amerikansk over det hele.

The Young Americans har et heftig lydspor, godt hjulpet av klubb-settingen, og var med sammen med filmer som $hopping med på å skape en mer moderne og urban britisk filmtradisjon. Regissøren ble selvsagt kjøpt opp av Hollywood etter dette og fortsatte sin lettere glossy filmkarriere med Judge Dredd og I Still Know What You Did Last Summer.