fbpx
Lær mer om romantiske komedier – digitalt!

Lær mer om romantiske komedier – digitalt!

Vi tilbyr fire digitale forelesninger fra ledende eksperter om romantikk og humor!

Har den romantiske komedien utspilt sin rolle? Hva kan den fortelle oss om vår tid, og om tidligere filmepoker? Hvert foredrag (på rundt 45-50 minutter) tar for seg en side ved denne mest følsomme av sjangre. Innleggene ble tatt opp i forbindelse med en filmhelg som ble arrangert av Filmklubbforbundet & Z filmtidsskrift i Oslo, 17-18. oktober 2020.

For bare kr. 100,- er det mulig å se og høre alle fire innleggene når du vil. Send navn og e-postadresse til nfk@filmklubb.no, så gir vi deg tilgang til vimeo-lenkene!

Eller hva med å arrangere en romantisk kveld i filmklubben eller internt i filmklubb-styret – med en film og et foredrag?

Dette får du tilgang til:

«Bringing Up Baby’s Fine Old Bones: Does the Romcom’s Skeleton Still Stand Strong?»

kathleen

Ved Prof. em. Kathleen Rowe Karlyn ved Universitetet i Oregon, forfatter av The Unruly Woman: Gender and the Genres of Laughter.

Kathleen Rowe Karlyns forteller entusiastisk, fra sitt hjem i Philadelphia, om romantiske komediers grunnleggende løfte om forsoning gjennom kjærlighet. Hun ser også på nyere filmer som Crazy Rich Asians og spør: Appellerer denne sjangeren fremdeles til publikum, til tross for at verden og filmmediet har utviklet seg siden Bringing Up Baby og 30-tallet?

Filmtips: Bringing Up Baby (Howard Hawks, 1938) TRAILER! The Philadelphia Story (George Cukor, 1940), His Girl Friday (Howard Hawks, 1940)

«Fra nerder og skoleballdronninger til rebeller og slemme jenter: Den romantiske tenåringskomedien.»

gry

Ved Gry Cecilie Rustad, førstelektor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, Universitet i Bergen.

Fra Bringing Up Baby og 1938 beveger vi oss frem til 50 og 80-tallet og romantiske tenåringskomedier med Gry Rustad. Vi blir tatt med gjennom de tre siste tiårenes amerikanske «High School»-filmer hvor slag fremdeles utkjempes mellom nerder og sosser, men på stadig mer raffinerte måter.

Filmtips: Pretty in Pink (Howard Deutch, 1986: TRAILER), Breakfast Club (John Hughes, 1985)

«Can’t We Be Sweethearts and Imagine a Different World?– On Laughter, Genre, and Injustice»

maggieVed Maggie Hennefeld, Associate Professor i Cultural Studies and Comparative Litterature ved Universitet i Minnesota.

Maggie Hennefeld fra Minnesota reflekterer om hvorvidt “vi kan være kjærester og tenke oss en bedre verden” i en tid preget av populistiske statsledere og klimakrise. Hun trekker frem filmer som Parasitt og Joker, der klassekonflikter ikke lar seg løse gjennom humor og kjærlighet – og hvor handlingen tar en dramatisk vending som definitivt ikke er komisk.

Filmtips: Appropriate Behavior (Desire Akhavan, 2014) TRAILER!

«Trainwreck, Knocked Up & The Big Sick: The Romantic Comedy in Spite of Itself»

timVed Prof. Timotheus Vermeulen ved Institutt for medier og kommunikasjon ved Universitet i Oslo.

Filosofen og medieviteren Tim Vermeulen leverer et energisk innlegg om hvordan romantiske komedier til enhver tid er i dialog med deres historiske kontekst: Fra den undertrykte erotikken i Bringing up Baby under Hayes Code-perioden, til den frigjorte, aggressive og mannsdominerte seksualiteten i etterkrigstiden, til de mer nevrotiske, oljekrise-pregede komediene på 70-tallet, og de neokonservative filmene på 80-tallet.

Hva så med vår tid? Tim trekker frem nye romantiske komedier – som The Big Sick– og reflekterer om hva de forteller om vår tids politiske utfordringer, som rasisme og klasseforskjeller.

Filmtips: The Big Sick (Michael Showalter, 2017) TRAILER!

Filmhelgen «Romantiske komedier: Film, foredrag og forelskelse» ble arrangert av Norsk filmklubbforbund & Z filmtidsskrift med støtte fra NFI og Norsk filmkritikerlag.