fbpx
Sørkoreansk filmhelg (2022)

Sørkoreansk filmhelg (2022)

5. og 6. november inviterer vi til en filmhelg av de sjeldne på Vega scene. To av de fremste, internasjonale ekspertene på sørkoreansk film har sagt ja til å innta scenen vår.

TID: lørdag og søndag 5.–6. november 2022
STED: Vega scene, Oslo
BILLETTER (TICKETS): OBS: Arrangementet er utsolgt. Seminarpass inkluderer fire filmer & foredrag, samt vegetarlunsj både lørdag og søndag. Begrenset antall plasser!
1 FILM + 1 FOREDRAG: Billetter til hver foredrag+film-bolk finner du hos vegascene. Lørdag og søndag.

Denne helgen tar Dr. Chi-Yun Shin og filmkritiker og kurator Darcy Paquet oss med på innsiden av det sørkoreanske filmlandskapet: Hva er det med sørkoreanske blockbustere som gir gjenklang over en hel filmverden? Hvilken rolle har filmen spilt på veien fra militærdiktatur til demokrati? Og hvilke kvinnelige regissører er det verdt å merke seg?

Foredragene holdes på engelsk, og alle filmene er tekstet på engelsk.

ENGLISH

The Norwegian Federation of Film Societies and Z film quarterly cordially invites you to this years film weekend. Over the course of two days, you can see four films and four talks about south korean cinema.

The renowned international experts Chi-Yun Shin and Darcy Paquet will give talks about South Korean directors, blockbusters, female auteurs who deserve more attention internationally, and how film mattered when South Korea made the difficult transition from a military dictatorship to a democracy.

All the talks are in English, and all the films will have English subtitles. Tickets here!

PROGRAM

LØRDAG 5. NOVEMBER
10:00 Registrering og kaffe
10:30–11:30 Velkommen ved Atle Hunnes Isaksen.
Introduksjonsforelesning ved Chi-Yun Shin «The Rise of Korean Blockbusters and Global Auteurs» (45 min)
11:30–11:45 Pause
11:45–13:45 FILM: The Host, (2 timer)
13:45–14:30 Lunsj
14:30 –15:40  Forelesning Darcy Paquet «Cinematic Ideals: Cinema and South Korea’s Long Transition to Democracy» (60 min)
15:40-16.00 Pause
16:00–18:10 FILM Peppermint Candy (2 timer 10 min)

SØNDAG 6. NOVEMBER
10–10:30 Registrering og kaffe
10.30–11.25 Chi-Yun Shin «Here They Come: Korean Women Directors»
11.25–11.45 Pause
11:45–13:30 FILM Little Forest (1 time og 43 min)
13:30–14:15 Lunsj
14:15 –15:25 Forelesning Darcy Paquet «The Vast World of Contemporary Korean Crime Movies» (60 min)
15:25 –15:45 Pause
15:45–17:30 FILM Voice of Silence (1 time og 39 min)

(Med forbehold om endringer).

INNHOLD OG FORELESERE:

Chi-Yun Shin, Sheffield Hallam University. Hennes forskningsinteresser er samtidens øst-asiatiske film, særlig med tema innen kjønn, sjanger, adapsjoner og hvordan filmene blir tatt i mot.

Forelesning 1: «The Rise of Korean Blockbusters and Global Auteurs». Om fremveksten av de store, sørkoreanske blockbustere, sett i forhold til filmindustrien og viktige auteurer. Film: Bong Joon-hos monsterfilm og -suksess: The Host fra 2006.

Forelesning 2: «Here They Come: Korean Women Directors». Det tok lang tid før de kvinnelige regissørene kom på banen i sørkoreansk film. Nå lager de minst like interessante filmer som sine mannlige kollegaer. Hvilke av dagens filmskapere er det særlig verdt å følge med på? Film: Little Forest

Darcy Paquet er filmkritiker, filmkurator, forfatter og foreleser. Han har også jobbet med de engelske undertekstene til sørkoreanske filmer, blant annet til Parasitt. Han har stiftet Wildflower Film Awards for å løfte frem koreanske indiefilmer.

Forelesning 1: «Cinematic Ideals: Cinema and South Korea’s Long Transition to Democracy»  Sør-Korea har gått fra å være et militærdiktatur, til en demokratisk nasjon. Hvordan har filmskapere bidratt i demokratiseringen og i å bearbeide landets traumatiske historie? Hvilke samfunnssider har de bidratt til å belyse? Paquet vil vise filmklipp og sette filmene fra de siste tiårene inn i en større kontekst. Film: Lee Chang-dongs (Burning, Poesi) klassiker Peppermint Candy fra 1999

Forelesning 2: «The Vast World of Contemporary Korean Crime Movies» Gangster- og krimfilmen står sterkt i Sør-Korea, og her gir Darcy oss en intro til nyere filmer i genren. Film: Voice of Silence. 

Chi-Yun Shin og Darcy Paquet
Årets forelesere: Chi-Yun Shin og Darcy Paquet.

FILMER (med forbehold om endringer)

The Host (2006) Bong Joon-ho. Amerikanske forskeres uforsiktighet, de slipper et giftig middel ut i Han-elven som går gjennom Seoul, skaper et monster som terroriserer byen. En familie er overbevist om at datteren deres, som ble tatt av monsteret, fortsatt er i live, og gjør alt de kan for å redde henne. Og det store hinderet for å redde henne er ikke monsteret, men myndighetene og amerikanske militærinteresser.

Bong Joon-hos (Parasitt) samfunnskritiske monsterfilm fikk sin premiere i sideprogrammet Director’s Fortnight i Cannes og ble en kritikerfavoritt. Den slo også alle tidligere publikumsrekorder i Sør-Korea. Vises til forelesning om framveksten av den sørkoreanske blockbusteren.

Peppermint Candy (1999) Lee Chang-Dong (Burning). En moderne klassiker som tar oss gjennom Sør-Koreas ubehagelige, og nære, historie, og en film som (som Irreversible ) blir fortalt “baklengs”. Filmen starter med at hovedpersonen tar livet sitt under den store økonomiske krisen som rammet Sør-Korea i 1999, og tar oss så, episode etter episode, bakover i livet hans – og ikke minst Sør-Koreas historie –  gjennom 20 år. Vises til forelesning om filmens rolle i demokratiseringen av Sør-Korea.

Little Forest (2018) Yim Soon-rye. Feel good! Yim Soon-Rye er en av de få kvinnelige auteurene i det som ble kalt den sørkoreanske nye bølgen. Med denne filmen ville hun skape en motvekt til de voldelige, mannsorienterte filmene Sør-Korea har blitt så kjent for. Og også gi sørkoreansk ungdom håp. Filmen følger Hye-Woon (spilt av Kammerpikens Kim-Tae Ri) som er lei av livet i Seoul og for en tid drar tilbake til hjembygda sin. En film om vennskap og hva som gjør livet verdt å leve. Og ikke minst, om mat. Vises til forelesning om Sør-Koreas spennende kvinnelige regissører.

Voice of Silence (2020) Eui-jeong Hong. Chang-bok (Yoo Jae-myung) og stumme Tae-in (Yoo Ah-in) selger egg, men sper på inntektene ved å rengjøre åsteder for de lokale gangsterne. Når de motvillig må ta ansvar for en 11-år gammel kidnappet jente, og gangsteren som har bedt dem gjøre det forsvinner, snus livene deres på hodet. Et nydelig skutt, bittersøtt indie krimdrama, og Eui-jeong Hongs debutfilm. Hun har fått pris for filmen på flere festivaler som beste nye regissør, og Yoo Ah-in (Burning) for beste skuespiller. Vises til forelesning om sørkoreansk krimfilm.

Om seminaret

Et to dagers helgeseminar i Oslo, som – gjennom foredrag, kåserier og filmvisninger – gir en introduksjon til et bestemt tema. Tidligere tema har vært bl. a.: Romantiske komedier, afroamerikansk film, komedier/humor, apokalypse på film og filmmusikk.

På disse seminarene viser vi film i en faglig kontekst, med foredrag tilknyttet de ulike filmene. Vi inviterer profilerte internasjonale forelesere og filmskapere, og setter av en helg til film og faglig påfyll. Målsetningen er å fronte – og gi innsikt i – filmen som kunstnerisk uttrykk og dens rolle i samfunnet.

Helgen retter seg mot allment filminteresserte, styremedlemmer og vanlige medlemmer av filmklubb, studenter av film, medier, kunst, journalistikk, litteratur, filmbransjefolk, filmformidlere, presse, nåværende og forhenværende akademikere, cinematek-gjengere, generelt kulturinteresserte. Velkommen!

Filmhelgen arrangeres av Norsk filmklubbforbund, i samarbeid med Z filmtidsskrift og Norsk filmkritikerlag, og med støtte fra Norsk filminstitutt.

Reisestøtte

Vi støtter 2 styremedlemmer fra hver filmklubb med inntil kr. 3000,- per person for reise og opphold. Utbetaling av støtte forutsetter registrert oppmøte på seminaret begge dager. Deltakeravgift støttes ikke.

580 x 400 px