Gamlebyen barnefilmklubb, som holder til på Gamlebyen skole i Oslo, er en av circa 20 barnefilmklubber Filmklubbforbundet har godt spredt rundt om i landet.
Filmklubben, som har vært i drift siden 2003, viser film på skolebiblioteket hver måned gjennom hele skoleåret for elevene fra første til 7. trinn.
Den drives av skolebibliotekaren Kandida Zweng, sammen med noen entusiastiske lærere. Det er mye som skal ordnes, og elevene er engasjert i hele prosessen, fra valg av film til salg av billetter, stempling av medlemskort og introduksjoner til forestillingene. Medlemskortet koster 50,- og varer et halvt år om gangen. Det er gratis inngang for foreldre og medlemmer.
Filmklubbaktiviteten lar seg godt kombinere med resten av skolelivet, sier Kandida Zweng:
– Vi som driver filmklubben har møter en gang per halvår hvor vi planlegger, evaluerer og setter opp turnus for diverse oppgaver. Møtene regnes som komitéarbeid og er en del av lærernes arbeidstid. Filmklubbens arrangementer kunngjøres gjennom skolens medier og blir en del av skolens planer gjennom skoleåret.
Filmvisninger og mer
Gamlebyen filmklubb tilbyr sine unge medlemmer ikke bare filmvisninger, men også en rekke kurs og verksted som både bidrar til økt filmforståelse og kanskje kan utløse talenter hos kommende norske filmskapere.
Hvert år arrangerer barnefilmklubben et animasjonsverksted, hvor elevene får laget sine egne filmer. Den beste medlemsproduserte filmen blir stemt frem og annonsert under en tredagers minifilmfestival som går av stabelen i mars. Vinnerfilmen blir utdelt «Gullkarpen», inspirert av skolens eget symboldyr – som for øvrig svømmer rundt i fontenen utenfor biblioteket.
Ifølge Kandida Zweng er minifestivalen deres mest vellykede arrangement: – Animasjonsverkstedet for elever på 4. trinn en gang i året er viktig og verdifull, og filmfestivalen i mars hvert år med utdeling av filmprisen Gullkarpen er alltid et høydepunkt.
Fornøyd med samarbeidet
Medlemskap i Filmklubbforbundet betyr mye for filmklubben: – Det er fint å ha en lovlig ramme rundt driften og være en del av et større filmsamfunn. Service og samarbeidet er over all forventning, og det er veldig godt å ha noen å støtte seg til, noen å spørre om råd og noen som inspirerer og backer opp.
Slik starter du en barnefilmklubb. Lurer du på noe i forbindelse med filmklubbdrift? Last ned barnefilmklubb-håndboken!