Hvordan norsk film og påkostet, energisk filmformidling skal gjøre latviske ungdommer mer interessert i å lage film.
– Kino klubs er en måte å si filmklubb på latvisk. Vi hadde lyst til å lage et uformelt og innbydende sted der du kan se filmer og bli bedre kjent med hvordan de er laget, sier Kristine Simsone, prosjektleder ved Riga internasjonale filmfestival.
Hun har de siste årene jobbet både med filmfestivalen, og med Riga IFFs satsing, en digital plattform for barn og unge, der de skal bli bedre kjent med filmmediet.
– Veldig mye i Latvia er basert i hovedstaden Riga. Men vi ville at dette stedet skulle være tilgjengelig for barn, unge og lærere over hele landet, derfor gikk vi for et digitalt format.
Med The Shining i veggene
Å lage en digital filmformidlingsplattform krever kunnskap og midler. En måte å få det på, ble støttemidler gjennom EØS. Her var det et poeng å samarbeide på tvers av land, slik at Riga IFF sitt prosjekt også skulle komme andre til gode. De har samarbeidet med filmformidlingsaktører på Island, i Lichtenstein, og Filmklubbforbundet i Norge.
Forbundet har kommet med innspill om hvordan filmklubb-arbeid og filmformidling foregår her til lands, og hvordan arbeidet med en slik plattform kan se ut. Til gjengjeld har vi fått tips og økonomisk støtte til å hente inn latviske filmer som norske filmklubber kan vise gratis.

– På plattformen har vi kvarterlange episoder der filmarbeidere forteller om sine fagfunksjoner. Det er laget i et ordentlig filmstudio, med et ordentlig filmsett, og med en energisk og erfaren programleder, Klāvs Mellis, forteller Simsone.
Med rikholdig tilgang på eksempler, oppgaveark og hele filmer, skal det bli fristende for barn og unge å fordype seg i hva som skal til for å lage film. Episodene handler om funksjoner som animasjon, regi, manus, scenografi, kostymer, skuespill, foto, lyd, klipp og produsentrollen.
Med Flåklypa og Jørgen+Anne som filmutdannelse
Simsone og teamet var opptatt av at de ulike temaene skulle illustreres med gode og interessante filmer som eksempler, blant annet med norske filmer.
– Vi har tidligere samarbeidet med Barnefilmfestivalen i Kristiansand, så vi har «testet» norske filmer på det latviske publikummet før med visninger på Riga internasjonale filmfestival. Og de filmene har blitt godt mottatt. For dette prosjektet fikk vi mange tips fra Filmklubbforbundet om filmer vi burde sjekke ut – som vi ikke nødvendigvis hadde funnet frem til på egen hånd.
De ti norske filmene som er med i prosjektet er disse:
Jørgen + Anne = sant (2011)
Kyss meg for faen i helvete (2013)
Operasjon Arktis (2014)
Gilberts grusomme hevn (2016)
Cloudboy (2017), samproduksjon med Belgia, Nederland, Sverige og Norge
Brødre (2015)
Los Bando (2018)
Månelyst i Flåklypa (2018)
Kamel (2019)
Psychobitch (2019)
Veien ut til barn og unge
Etter at alle episodene kom på lufta tidligere i år, har teamet jobbet for å spre ordet om hvordan barn, unge og undervisere i Latvia kan få tilgang til plattformen. På sikt håper de at disse videoforelesningene kan føre til at også Lativa får fysiske filmklubber, slik vi har i Norge.
– Enn så lenge ser vi at etableringen av slike klubber vil kreve en ekstra innsats og et lite dytt fra vår side, sier Simsone.
– Det er noe vi gjerne gjør i tiden som kommer. Vi har snakket mye med dere i Filmklubbforbundet om hvordan en slik prosess kan se ut, og vi har fått mange gode råd om hvordan vi kan gå frem for å etablere lokale filmklubber som viser film og skaper en møteplass i sitt nærmiljø.

Latvisk film til norske klubber
På norsk side av dette samarbeidet har Filmklubbforbundet fått hjelp til å velge ut noen latviske filmer som filmklubbene kan vise gratis, med norske undertekster:
My Favourite War (Mans mīļākais karš, 2020, Ilze Burkovska-Jacobsen). En sterk vitnefortelling om hvordan det var å vokse opp i sovjetisk-dominert Latvia under den kalde krigen. Aldersgrense: 12 år.
Lame-os (Tizlenes, 2021, Marta Elina Martinsone). Trailer. Tenåringskomedie om tre jenter som snart er ferdige med skolegangen, og som helt på tampen bestemmer seg for å bli de mest populære jentene på skolen. En morsom, fargerik og nostalgisk musikal om vennskap.
Jacob, Mimmi og de snakkende hundene (Jēkabs, Mimmi un runājošie suņi, 2019, Edmunds Jansons). Barnefilm om Jacob, som drømmer om å bli arkitekt. Sammen med sin sjefete kusine Mimmi, og en gjeng snakkende hunder finner de ut at de skal stoppe byggingen av en høyblokk like ved den lokale parken. basert på boka Dog Town av Luize Pastore. Aldergrense: 7 år.
Det er også med to kortfilmer fra Lativa i kortfilmpakken «Animerte kortfilmperler for barn 2023», som klubbene kan vise gratis. De latviske filmene er Godnatt lille bjørn (Māra Liniņa, 2022) og På tur med koret (Edmunds Jansons, 2012).
Om du er nysgjerrig på plattformen, ligger den her. For å få tilgang må du egentlig være elev eller lærer i Latvia. Men si fra til oss i Filmklubbforbundet om du gjerne vil se eller vite mer, så setter vi deg i kontakt med de riktige menneskene. Mer om prosjektet på engelsk finner du her.
