Nye filmer på 16mm i katalogen!

Som oftest må vi ta analoge filmruller ut av katalogen, fordi de blir gamle og ødelagt. Derfor er det ekstra gledelig at vi nå kan si at filmsamlingen på rull vokser!

Tidligere i vår delte vi reisebrev fra Jarl Russnes i Oslo filmrullklubb som reiste på filmsamlertreff utenfor London for å se etter filmer på 16mm. Der kjøpte han noen filmer på vegne av Filmklubbforbundet også. 

Nå har vi gleden av å presentere fem nye filmruller i katalogen vår – som kan lånes ut til filmklubber som kan vise 16mm. Har dere ikke maskin? Det går an å spørre for eksempel Oslo filmrullklubb om å komme på besøk for å vise film, og søke oss i Filmklubbforbundet om støtte til å dekke reise, opphold og frakt av utstyr. 

Ung Nicolas Cage, musikaler fra 30-tallet, og en mindre kjent Billy Wilder-film

Racing with the moon (1984) – En flott LPP-kopi som både ser og høres bra ut. Kan være rammet av sensur, da det er særlig én vovet scene som mistenkes å være lenger enn den varer.

Året er 1942, vi er i California, og to unge menn (Sean Penn og Nicolas Cage) gjør seg klare for å bli med i den amerikanske marinen. Før de drar, vil de ta farvel med kjærestene sine. En intelligent film i følge The New York Times.

Pennies from heaven (1936) – Denne både ser og høres veldig bra ut (kvaliteten på lydsporet er veldig varierende på eldre filmer, så veldig kvalitetstegn). God film også, Oslo filmrullklubb har allerede satt den på programmet for høsten.

Larry Poole tar seg av Patsy og bestefaren hennes ved å livnære seg som gatesanger. Når han møter en vakker sosialarbeider som ikke liker at Patsy tas hånd om av en eks-fange og en gammel mann, starter prosessen med å få henne plassert på barnehjem.

Top hat (1935) – Artig film, men her er kvaliteten dessverre litt varierende, tidvis vanskelig å høre snakkescenene dessverre, men bedre på musikknumrene. Går an å se, men litt strek i regninga med varierende lyd.

Forvekslingskomedie lagt til London og et stilisert Venezia. Den er en av 1930-årenes klassiske og mest populære filmer innen sjangeren.

Musikk og sangtekster er ved Irving Berlin, og blant de mest populære melodiene er Top Hat og Cheek to Cheek.

Dunkirk (1958) – Interessant film, også med tanke på filmen med samme navn fra 2017. Kvaliteten på både lyd og bilde er veldig bra.

Den britiske korporalen «Tubby» Binns (John Mills) må få sine menn tilbake til Storbritannia fra Dunkirk. Offiseren deres har blitt drept, og de har blitt avskåret fra resten av de allierte. Samtidig følger reporteren Charles Foreman (Bernard Lee) det som skal bli evakueringen av de britiske og franske troppene fra de krigsherjede strendene.

Irma la Douce (1963) – Denne både ser og høres kjempebra ut. Er merket tech/scope, som betyr at den er technicolor og scope (må ha anamorfot for å vise). Filmen fremstår ellers veldig fin og går flott i maskinen.

En uvanlig kjærlighetshistorie av Billy Wilder hvor politimannen Nestor Patou (Jack Lemmon) forelsker seg i prostituerte Irma La Douce, spilt av Shirley MacLaine. I denne romantiske komedien følger vi hovedkarakterene gjennom stadig nye forviklinger, og går det bra til slutt?

Lukten av eddik og når alt går i rødt

Hvordan ser man om en filmrull fortsatt er brukbar? Da Jarl og Joachim i Oslo filmrullklubb leverte filmkopiene til Filmklubbforbundet, viste de hva man skal se etter for å se om en filmrull fortsatt er brukbar. 

  • Virker filmrullen slitt i starten? Her må man rulle ut spolen et stykke, og studere rullen. Det er særlig i starten den blir slitt. Er den klippet og tapet mange ganger? Er lydsporet rufsete? Alle slike ting kan indikere at det ikke er et kjempekupp å kjøpe den. 
  • Har filmrullen begynt å bli rød? Fargene på filmruller forandrer seg over tid, og det vanligste aldringstegnet er at den blir rød-rosa, som Filmklubbforbundets 16mm-kopi av Reisen til julestjernen. Det går fortsatt an å vise de røde filmene, men filmopplevelsen blir litt annerledes av det. Etter hvert skjønte man at filmkopier mistet fargen, så nyere filmruller har ikke dette problemet. (dette er visstnok noe av grunnen til at Scorsese filmet Raging Bull i svart-hvitt, så ikke fargene skulle blekne over tid.)
  • Lukter det eddik? Vinegar syndrome er analoge filmsamleres store skrekk. Om rullen lukter eddik, er den i ferd med å forvitre. Det er uenighet om hva som best forhindrer denne prosessen – om det hjelper å oppbevare filmen i en lukket boks, eller om den heller bør få lufte seg litt.
  • Føles filmen tørr? Dette er kanskje kriteriet som trenger mest trening for å kjenne – om rullen føles fersk og fin, eller tørr, så det blir mer sannsynlig at den ryker i maskinen under avspilling. 

I tillegg er det mange andre hensyn å ta når man kjøper analog film. På filmsamlertreff kan man lukte, kjenne og kikke, men handler du på nett, er det større sjanse for bomkjøp. Vil du ha flere tips om analog film, bør du definitivt besøke en av visningene i Oslo filmrullklubb, eller en annen analog visning i en av landets filmklubber, og prate mer om film på rull.

Hovedbilde: Irma la Douce (Wilder, 1963).