fbpx
Behemoth

Behemoth

Frankrike / Kina / 2015 / 1 t. 30 min.
REGI: Zhao Liang
ORIGINALTITTEL: Behemoth
MANUS: Zhao Liang, Sylvie Blum
FOTO: Zhao Liang
PRODUSENT: Sylvie Blum
SPRÅK: Mandarin
UNDERTEKSTER: engelsk
Format: DCP

Fjorårets vakreste film?

På den femte dagen skapte Gud beistet Behemoth, Jordas største monster. Tusen fjell skulle frembringe ham føde. I Zhao Liangs nyeste film er det kullgruven som er Behemoth-monsteret. Med en konstant og støyende rytme spiser det opp stadig mer fruktbar jord og spyr ut igjen jernmalm, kull og gråstein. Som tilskuer kjenner man ubehaget på egen kropp: kullstøv og sot kan føles i hvert åndedrett.

I krysningspunktet mellom dokumentar og kunstfilm lærer vi hvordan Kinas kull- og stålindustri påfører millioner av gjestearbeidere den dødelige lungesykdommen pneumoconiosis. Estetikken skapes av kontraster: vakre landskapsbilder går over i portretter av utmattede og skitne gruvearbeidere, stillheten avbrytes av voldsomme eksplosjoner og en naken kropp plasseres i bildet som et motsettende element til det skarpe og kantede i gruven. Med Dantes «Den guddommelige komedie» som inspirasjonskilde reflekterer regissørens voice-over over Kinas streben etter å skape et moderniseringens paradis, og undres om det i stedet er helvete han ser.

Zhao Liang er en av de mest hardnakkede og innovative dokumentarister i Kina. Hans 8 dokumentarer har fått mye oppmerksomhet internasjonalt, men i Kina er det få som har sett filmene grunnet deres politisk betente temaer. Med en sterk følelse av ansvar for å tale marginaliserte folkegruppers sak, bruker han ukonvensjonelle teknikker som blant annet skult kamera.

Omtale: Film fra Sør 2016