Gutten og verden (2013)

Brasil, 2013
Originaltittel: O menino e o mundo
Regi: Alê Abreu
Musikk: Gustavo Kurlat, Ruben Feffer
Språk: Uten dialog
Lengde: 80 min
Format: DCP og bluray
Aldersgrense: Filmen har en aldersgrense på 6 år men anbefales for barn fra 7 år og oppover.

Gutten og verden distribueres av Filmklubbforbundet.

Gutten og verden er en helt unik visuell opplevelse. Filmen vant både hovedprisen og publikumsprisen på animasjonsfilmfestivalen i Annecy i 2014.

Vi følger en liten gutt som reiser ut i verden for å finne faren, som har forlatt hjemmet for å søke jobb i storbyen. Underveis oppdager han en forunderlig ny verden, full av farger, glede og musikk – men også sosial urettferdighet og tyranni.

Regissør Alê Abreu bruker ulike animasjonsteknikker for å skape et håndlaget, lekent og fargerikt mesterverk. I starten av filmen formidles gutten og omgivelsene på en minimalistisk og barnslig måte som minner om kunstnere som Joan Miro og Kandinsky, med primære farger, enkle streker og hvite flater. Etterhvert som handlingen beveger seg fremover og blir tematisk mørkere og mer kompleks, forandrer uttrykket seg også. Teknikker som collage minner om pop art, og drar filmen i en samfunnskritisk retning. Filmen vokser i intensitet, både emosjonelt og politisk.

En visuelt utsøkt oppvekstskildring som betrakter den moderne, industrielle og globaliserte verden fra barnets perspektiv.