fbpx
The Act of Killing

The Act of Killing

The Act of Killing (Director’s Cut)
Norge/Danmark/Storbritannia, 2012
Regi: Joshua Oppenheimer & Christine Cynn
Språk: Inodonesisk tale, norsk tekst
Spilletid: 2t 39min
Format: DCP, Bluray
Priskategori: The Kudos Family

Den amerikanske filmskaperen har lykkes noe helt utrolig med The Act of Killing og oppfølgeren The Look of Silence: åpnet verdens øyne for grusomhetene som ble begått i Indonesia på 60-tallet, satt i gang politiske endringer i Indonesia, men også forandret dokumentarfilmgenren.

På 1960-tallet myrdet Indonesias dødsskvadroner over en million mennesker. Disse drapsmennene dyrkes i dag som helter i Indonesia. Oppenheimer møter noen av lederne og bruker deres lidenskap for Hollywood til å få dem til å gjenskape sine grufulle handlinger i en fiksjonsfilm. Resultatet er en grensesprengende hybridfilm som avdekker overgrepene som ble gjennomført og mentaliteten som lå til grunn.
Joshua Oppenheimer har gått veien fra personlig å bli grepet over ofrenes vitnesbyrd, til å finne de psykologiske og filmatiske grepene som gjorde det mulig å offentliggjøre historiene og få indonesernes dødsskvadronmedlemmer til å, for første gang i sine liv, erkjenne hvilke overgrep de hadde vært med på. Med en nesten utenkelig miks av grusomhet, kløkt og visuelt arrestende iscenesettelser, har Oppenheimer bevist at et kamera kan være et våpen, et redskap til forsoning og aktivisme i praksis. Begge filmene har gått sin seiersgang på de mest toneangivende filmfestivalene og vunnet en lang rekke priser.

Omtale: Cinemateket i Oslo