fbpx
Adaptation

Adaptation

USA, 2002
Regi: Spike Jonze
Medv.: Nicolas Cage, Meryl Streep, Chris Cooper, Tilda Swinton, Clara Seymour, Brian Cox, Judy Greer, Maggie Gyllenhaal, m.fl.
Manus: Charlie og Donald Kaufman
Språk: Engelsk
Musikk: Carter Burwell
Produksjonsselskap: Magnet/Clinica Estetico
Lengde: 1 t. 55 min.
Format: DVD

Den ualminnelig usikre manusforfatteren Charlie Kaufman prøver å overføre en roman til film, men har et seriøst anfall av skrivesperre. Derfor dreier han manuset i en annen retning. Charlies fantasier smitter over på virkeligheten – med alvorlige følger.
Charlie Kaufman er plagsomt sjenert. Derimot er han en begavet manusforfatter, dokumentert i «Being John Malkovich». Nå har han sagt ja til å overføre romanen «The Orchid Thief» til film, og han angrer dypt.

Den mangetydige historien om forfatteren Susan Orleans jakt på den blomsterfikserte John Laroche i Florida rimer dårlig med et Hollywood-manus. Charlie endevender boka for mulige innfallsvinkler, men møter veggen.

For å gjøre saken enda verre skriver den utadvendte tvillingbroren Donald på sitt første manus, og han bobler over av ideer.

Charlie gjør noe drastisk. Han begynner på et manus om den skrivehemmede manusforfatteren som får i oppdrag å overføre romanen «The Orchid Thief» til filmlerretet. Kanskje er det en god idé. Men Charlie går lenger. Han oppsøker Susan Orlean for å få vite mer om henne og Laroche. Det skulle han aldri ha gjort …

Spike Jonze (regi)
Spike Jonzes debut som spillefilmregissør fikk et samlet kritikerkorps til å slå stiften av glede. «Being John Malkovich» (1999) var en uforlignelig komedie med John Malkovich i en stor birolle breddfull av spilleglede og selvironi.