fbpx
Aguirre – Jakten på El Dorado

Aguirre – Jakten på El Dorado

Tyskland (BRD), 1972
Originaltittel: Agurrie, der Zorn Gottes 
Regi/manus: Werner Herzog
Med: Klaus Kinski, Helena Rojo, Del Negro, Ruy Guerra, Cecilia Rivera
Språk: Tysk, engelske- eller norske undertekster
Lengde: 1 t. 34 min.
Aldersgrense: 15 år
Format: Bluray med engelske undertekster, DVD med norske undertekster (Obs! Egne satser Another World Entertainment) 

Det besatte mennesket på jakt etter El Dorado – en rolle for Klaus Kinski!

Et hovedtema hos Werner Herzog er skildringen av det besatte mennesket. I AGUIRRE spiller hans favoritt og fiende Klaus Kinski tittelrollen som Don Aguirre, leder av en gruppe spanske conquistadorer på 1500-tallet. De gjør mytteri på en flåteferd gjennom Amazonas og vil på egenhånd finne gullbyen El Dorado. Gruppa er imidlertid truet av naturkrefter, indianere og – ikke minst – indre splittelse og Aguirres ustabile mentale tilstand.

Vi møter conquistadorfølget, som tar seg fram langs Andesfjellene og ned i den dampende, eventyrlige og vakre jungelen, utstyrt med blytunge kanoner. En undergangsstemning preger filmen. Tilskuerne hensettes i nærmest psykisk kontakt med mennesker som befinner seg i en håpløs situasjon; på vei inn i jungelens inferno med et tvilsomt håp om å komme ut der fra igjen med livet i behold. Selv om Aguirre – Guds vrede kan kalles et filmdikt, har Herzog samtidig klart å beholde en distansert kjølighet overfor personene som skildres i dette dødens reisefølge. Herzog tar heller parti med den opprinnelige, uberørte naturen. Mot slutten av filmen blir undergangen fullstendig, og vi blir konfrontert med en vakker orgie i fortapelse, nydelig beskrevet gjennom Thomas Mauchs bilder.

Filmen er et storslagent, ambisiøst, vakkert og forrykt mesterverk, med Werner Herzog og Klaus Kinski på sitt beste – og mest maniske.

Omtale: Cinematekene