fbpx
Asylsøkere

Asylsøkere

Regi: Kaja Wright Polmar
Manus: Kaja Wright Polmar
Med: Mohammed Al Hicheimy, Miriam El Amari Nordby, Erika Charles-Harris, Martin Christoffer Ravneberg, Mohammed Yassai
Prod: Rebecca Padoin for KINOPRAVDA, 2005
35 mm (1:1,85), 8 min

I en bakgård på Oslos østkant leker en gjeng barn en lek de kaller asylmottak. Alle som vil inn må banke på porten og «søke om asyl». For å få opphold må man fortelle hvorfor man vil inn i asylet. Dette setter fantasien i sving hos barna.

Animasjonsfilmen Asylsøkere er en tankevekkende film som absolutt vekker følelser i forhold til våre nye landsmenn og hvordan de blir behandlet her i landet når de kommer og banker på. Bruken av barnestemmer gjør at dette ligner veldig på en søt barnefilm, men leken speiler det dype alvoret fra virkelighetens asylsøkere. Dette understrekes når to politikonstabler skal inn i gården for å avlevere et virkelig avslag på en virkelig asylsøknad og må leke seg gjennom «bakgårdsasylet» for å komme fram til familien med utkastelsesordren.

Ideen til filmen er kjempegod, original, og solid gjennomført. Filmen berører spørsmål om asylrett og flukt på et nivå som barn kan forholde seg til. Innenfor rammene av lek og fantasi, men med et virkelig alvor på bunn. Filmen skildrer et realistisk miljø og reelle problemer, men snur opp ned på maktforholdene.

Asylsøkere behandler et vanskelig og aktuelt tema i en uventet form. Regissøren har fanget ekte stemmer og gitt dem et liv i et univers med fantasifulle fortellinger som tar oss med på fantastiske reiser over hustak, opp på Nordpolen og under havet. Regissøren har lykkes i å lage en varm og morsom skildring av en virkelighet som ofte er det motsatte. Det skapes også en klangbunn av tragedie som kommer til syne da barnas fantasifulle lek til slutt punkteres av virkeligheten.

Filmen fikk hederlig omtale både fra kortfilmjuryen og fra Dramatikerforbundets jury.