fbpx
Den veganske tannbørsten

Den veganske tannbørsten

Norge, 2019
Regi: Trygve Luktvasslimo
Med: Zoe Winther-Hansen, Runar Arn James Paulsen, Runhild Olsen m.fl.
Språk: Norsk, engelsk, polsk, latin. Med norske undertekster
Lengde: 38 min.
Aldersgrense: 12 år
Format: DCP
Priskategori: NFK-filmleie

I det luksusleilighetsskipet The World seiler forbi Lofoten, kaprer klimarevolusjonære Amelia (14) og Steven (12) fartøyet, som en del av deres plan om å eliminere samfunnets verste fiende: likegyldige voksne.

Den veganske tannbørsten er en satirisk novellefilm som oppsummerer hvordan klimadebatten foregår. Filmen er dramatisk – nesten til det komiske – med orgelmusikk i bakgrunnen når karakterene snakker stort om meningsløse ting, som om de var profeter.

De voksne skryter stadig av tiltak de foretar seg mot klimaendringer. En kvinne har skapt en «hoop and hike retreat», hvor man kan oppleve naturens helbredende effekt mens man rokker med rokkering. Tilbudet virker absurd, men også typisk norsk. Naturen brukes som lokkemiddel for økonomisk vinning.

«Geniale» kapitalistiske produkter, som skal svare på samfunnets dårlige samvittighet og redde verden, som Humble Brush (ydmyk tannbørste) og Honest Organic Coffee (ærlig kaffe) er strategisk plassert i flere scener. Den ydmyke tannbørsten og ærlige kaffen blir satiriske symboler på tomme løsninger skapt av mennesker med kapital i ryggen.

I filmen vektlegger de voksne små løsninger på store problemer, mens ungdommene skriker om forandring. Akkurat som i virkeligheten.

(Omtale: Subjekt)