fbpx
Du

Du

Norge, 2019
Regi og manus: Paul Tunge
Foto: Paul Tunge
Med: Maria Grazia Di Meo, Jørgen Hausberg Nilsen
Produsent: Alexander Kristiansen, Paul Tunge
Språk: Norsk
Lengde: 1t. 15 min
Format: DCP, digital fil
Kategori: NFK-film

Sjelden har ytre skjønnhet stått i skarpere kontrast til indre tomhet enn i Paul Tunges spillefilm Du. Vestlandsnaturen er så forførende, og sommernatten så lyseblå, mens de to attraktive menneskene som befolker den, blir mer og mer usikre på seg selv, på hverandre, og på meningen med tilværelsen.

Den ytre handlingen i Du er lett å beskrive. Et ungt par fra middelklassen tilbringer noen dager på en smakfullt minimalistisk hytte et sted på Vestlandet. Han er en ganske dominerende og tilsynelatende selvsikker eiendomsgründer, hun jobber som personlig trener og drømmer om å bli noe i retning av influencer. De snakker mer om sine i-landsproblemer enn om samlivsproblemer – men har de allerede kommet dit at de bare snakker forbi hverandre?

Paul Tunge er nærmest en institusjon i norsk uavhengig film. På få år har han laget fire egne spillefilmer, og flere dokumentarfilmer om arkitektur sammen med regissør og fotograf Egil Håskjold Larsen. Mange av filmene hans utforsker maskulinitet, og filmene har en særegen visuell fortellermåte, hvor bildekomposisjon og samspillet mellom karakterer og steder er minst like viktig som ytre handling.
Du er en presis, men også dvelende fortelling om kjønnsroller og materialisme, hvor Paul Tunge får maksimalt igjen for sin måte å lage film på. Både hyttas blanke flater og horisonten utenfor blir elementer karakterene kan speile seg i, og som avslører tomheten og usikkerheten som ligger bak ordene deres.

Paul Tunge (f. 1984) er en norsk regissør som også har vært regisassistent og produksjonsleder på en rekke norske filmer og TV-serier. Han debuterte med spillefilmen Kano i 2011.

NFK distribuerer også Paul Tunges film Demning, den kan du lese mer om her.