fbpx
Forfølgelsen

Forfølgelsen

Norge, 1981
Regi: Anja Breien
Med: Lil Terselius, Bjørn Skagestad, Anita Björk, Erik Mørk, Espen Skjønberg, Eilif Armand, Jan Hårstad, Dordi Nordby.
Språk: Norsk med norske undertekster
Lengde: 1 t. 33 min.
Aldersgrense: 15 år.
Format: DCP og DVD.

Året er 1630. Heksebålene brenner i Europa. Også i Norge, der befolkningen øker etter at Svartedauden har herjet i århundrer. Eli Laupstad, en ung kvinne, har reist fra Skien til Sogn for å sette i stand familiegården, en seter til fjells hvor hun vil drive med geiter og dyrke urter. Men så snart hun er framme blir hun vitne til noe skremmende: en kvinne tas til fange for å brennes på bålet som heks. Snart blir også Eli gjenstand for mistanke: Er det for å slippe unna bålet at hun søker seg til fjells? Er det vonde makter som gir henne et så mørkt, forførende blikk? Og hvorfor bærer hun på merkelige urter i et knytte?

Forfølgelsen er Anja Breiens femte spillefilm og handler om hekseprosessene som rammet tusenvis av uskyldige kvinner (og menn) i den tida vi nå kaller «opplysningstida». Filmen er stort sett skutt på location og er Breiens visuelt mest storslåtte film. Takket være grundig research både om forfølgelsene og bygdelivet generelt, gir den også et sjeldent innblikk i en annen tid. Men det som driver filmen framover, er Eli Laupstads forsøk på å beskytte seg mot hekseri-anklager fra fut og folk.

Elis kamp – og kjærlighetsforholdet til gårdsdrengen Aslak Gimra – bruker Anja Breien til å analysere maktforhold mellom kjønn og klasser. Vi mer enn aner hva det er som kan ha drevet alminnelige mennesker til å anklage andre for trollskap: misunnelse, sjalusi, begjær, økonomiske interesser, kontroll av kvinners seksualitet – og frykten for det ukjente.

Filmen ble restaurert av Nasjonalbiblioteket og gjort tilgjengelig på DCP sammen med to andre Breien-filmer fra samme epoke, Arven og Den allvarsamma leken

(Omtale: Cato Fossum)