fbpx
Never, Rarely, Sometimes, Always

Never, Rarely, Sometimes, Always

USA, 2020
Regi: Eliza Hittman
Fotograf: Hélène Louvart
Produsent: Adele Romanski, Sara Murphy
Med: Sidney Flanigan, Talia Ryder, Théodore Pellerin, Ryan Eggold, Sharon Van
Spilletid: 1t 41m
Språk: Engelsk tale, utekstet
Format: DCP
Aldersgrense:12
Priskategori: Internasjonal import. 200 euros. 

17 år gamle Autumn vokser opp i et arbeiderstrøk i Pennsylvania, der hun bor sammen med moren og en ubehagelig stefar. Når hun oppdager ut at hun er blitt gravid skjønner hun fort at hun har havnet i problemer – i Pennsylvania må en nemlig som mindreårig ha tillatelse fra foreldre for å gjennomføre en abort. I desperasjon stjeler hun og kusinen Skylar penger fra deltidsjobben på supermarkedet for å betale bussbilletten til New York, der problemet kan løses uten foreldrenes innblanding. Uten sted å bo eller andre holdepunkter enn adressen til en abortklinikk, blir bussturen en brå reise inn i voksenlivet.

Den amerikanske indie-regissøren Eliza Hittman er ikke kjent for å lage feelgood-filmer, og hennes nyeste film er en bitende kommentar til hvordan det er å vokse opp som tenåringsjente i Amerika, og vanskelighetene som oppstår i møtet med USAs lappeteppe av abortlover og abortmotstandere.

Never Rarely Sometimes Always fikk strålende kritikker etter premieren under filmfestivalen i Sundance i fjor, der den stakk av med juryens spesialpris, før den senere ble tildelt den gjeve Sølvbjørnen under filmfestivalen i Berlin.

REGISSØR
Eliza Hittman (f.1979) er en prisvinnende amerikansk filmskaper, født og oppvokst i New York. Hun er kjent for å lage sosialrealistiske oppvekstskildringer, og hennes to tidligerefilmer, It Felt Like Love (2013) og Beach Rats (2017), etablerte henne som en favoritt blant kritikerne. Never Rarely Sometimes Always vant både juryens spesialpris under Sundance-festivalen og Sølvbjørnen for beste film på fjorårets Berlinale.

Omtale: Oslo Pix, v/ Per Eirik Gilsvik.