fbpx
One Cut of the Dead

One Cut of the Dead

Japan, 2018
Originaltittel: Kamera o tomeru na!
Regi: Shin’ichirô Ueda
Med: Takayuki Hamatsu, Yuzuki Akiyama, Harumi Shuhama, Kazuaki Nagaya, Hiroshi Ichihara, Mao
Språk: Japansk, med norsk tekst 
Lengde: 1 t. 36 min. 
Aldersgrense: 15 år 
Format: DCP 
Priskategori: NFK filmleie vår 2021 (AWE)

Den japanske lavbudsjettskomedien One Cut of the Dead gjør en imponerende ny vri på zombie-sjangeren. Vi følger et filmteam som spiller inn zombiefilm i en visstnok forhekset bygning. Godt i gang med 42. tagning av samme scene er de lut lei av regissøren Higurashi, som virker fullstendig besatt: «Jeg vil se ekte frykt i øynene deres!» Når teamet blir angrepet av virkelige zombier og må kjempe for livet, får han ønsket sitt oppfylt – og øyner muligheten til å lage den virkelig ultimate zombiefilmen.

Dette er bare begynnelsen av One Cut of the Dead, hvor de første 37 minuttene foregår i én sammenhengende tagning. Hva som gjør fortsettelsen så ustyrtelig morsom, skal vi ikke røpe, men dette kinderegget av en film tar stadig nye vendinger og snur opp ned på våre forventninger flere ganger underveis. Vi rekker også å bli bedre kjent med Higurashi og resten av teamet, før vi tas med inn i filmens fantastiske siste akt.

Hvis du liker smart underholdning og tåler litt blod og gørr, er dette noe for deg. Hvis du i tillegg liker filmer som Tucker and Dale vs. Evil eller vampyrkomedien What We do in the Shadows, som gikk på norsk kino i 2015, vil du garantert elske One Cut of the Dead.

Shin’ichiro Ueda (f. 1984) er en japansk regissør og manusforfatter. Han laget sin første spillefilm allerede på videregående, og er også produsent i filmkollektivet Panpokopina som han selv har grunnlagt. One Cut of the Dead var en av de store oppdagelsene på den anerkjente Far East-festivalen i Udine i sommer.

Ingrid Rommetveit