fbpx
Piken fra fyrstikkfabrikken

Piken fra fyrstikkfabrikken

Finland, 1990
Originaltittel: Tulitikkutehtaan tyttö
Regi: Aki Kaurismäki
Foto: Timo Salminen
Språk: Finsk
Aldersgrense: 18 år

Lengde: 1t 33min
Format: Blu-ray. Tekstet på norsk, engelsk, svensk, dansk og finsk
Priskategori: Internasjonal import (150 euros)

Piken fra fyrstikkfabrikken var den tredje i Aki Kaurismäkis «arbeiderklassetrilogi», med Skygger i paradiset (1986) og Ariel (1988) som de to første. Den siste av disse tre sentrale Kaurismki-filmene har blitt en liten klassiker i nyere europeisk film. Samtidig gjør Kati Outinen sitt livs rolle som Iris. Flotte prestasjoner i bl.a. Drivende skyer (1996) og Mannen uten minne (2002) til tross, det er hovedrollen i Piken fra fyrstikkfabrikken som er Outinens store rolletolkning.

Iris er en ung kvinne som arbeider ved samlebåndet på en fyrstikkfabrikk. Sørgelig nok i seg selv, men enda mer trøstesløst er tilværelsen til Iris utenfor jobben. Lønna går med til å forsørge mor og stefar, som ikke enser datteren i huset. For dem er røyking, drikking og TV-titting langt viktigere. Iris forsøker å gå ut for å treffe folk, men ender som veggpryd på dansefest. Omsider møter hun en mann på et diskotek, som hun overnatter hos. Utfallet av dette møtet, kommer det etterhvert fram, er en høyst uønsket graviditet. Uønsket for noen, ihvertfall: Hun kastes ut hjemmefra, mens barnefaren sender en lapp med påskriften «bli kvitt ungen», og en vedlagt sjekk. Til slutt bestemmer Iris seg for å ta hevn.

Filmen domineres av Outinen og hennes gjennomført triste ansiktsuttrykk, som nesten ikke endrer seg filmen igjennom. Det sparsomme dialogen støtter opp om det vesentlige her; kroppsspråk og bildekomposisjon. Kaurismäki bruker ofte tablåaktige scener med statisk kamera, og vesentlige hendelser i filmen foregår off screen, siden kamera i disse scenene blir stående i ro mens aktørene beveger seg ut av bildet. Piken fra fyrstikkfabrikken er et subtilt drama og en studie i minimalistisk filmkunst som i tema og stil lar seg sammenlikne med filmer av Robert Bresson og Rainer Werner Fassbinder.

Omtale: Cinemateket i Trondheim.