fbpx
Skynd deg sakte

Skynd deg sakte

Norge 2018
Regi: Anders Emblem
Med: Amalie Ibsen Jensen, David Jakobsen
Språk: Norsk med engelske tekster
Lengde: 1t. 8 min
Aldersgrense: 9 år
Format: DCP
Priskategori: NFK-film

En klok og stilsikker fortelling om lojalitet og frigjøring, fra en av Norges mest lovende uavhengige filmskapere.

Skynd deg sakte er en film som slår dype røtter på stedet hvor den foregår, på ei en ikke navngitt øy utenfor Ålesund på Sunnmøre. Her bor søsknene Tom og Fiona i et stort hvitt hus med hage, og forbløffende pedagogiske visuelle oppslag overalt på vegger og dører. Tom har nemlig autisme, han er et vanedyr med lite verbalspråk og stort behov for pleie. Fiona er vergen hans. I tillegg til å jobbe på den lokale ferga er hun lidenskapelig opptatt av musikk, og når Toms 18-årsdag nærmer seg, åpner muligheten seg for å få en fast plass til Tom på et pleiehjem i byen.

Selv om den foregår på et helt bestemt sted, og handler om et helt spesielt søskenpar, er Skynd deg sakte også en grunnleggende fellesmenneskelig film: Den handler om å klare å finne balansen mellom å være knyttet til dem vår egen familie – og ville frigjøre oss fra dem.

Filmen er sparsom med dialogen. I stedet for å si ting i klartekst, bruker den steder, bevegelser, små handlinger og ikke minst musikk til å skape et visuelt kart over hva Tom og Fiona føler. Slik sett slekter filmen på Aki Kaurismäki og Jim Jarmusch på deres mest hverdagslige og upretensiøse.
Med sin debutfilm nådde filmskaper Anders Emblem ut til flere utenlandske filmfestivaler, som independent-mønstringen Slamdance i USA.

Anders Emblem (f. 1985) laget Skynd deg sakte som del av sitt masterstudium i medier og kommunikasjon ved Universitetet i Oslo. Også de norske festivalene TIFF i Tromsø, Kosmorama i Trondheim og Oslo Pix har vist filmen.