fbpx
Tauba

Tauba

Norge, 2020
Regi: Camilla Figenschou
Med: Anne Katharine Haukeland, Håkon Mathias Vassvik, Kjetil Berge, Toon van Borm, Viktor Pedersen, Thomas Voll, Damla Kilickiran
Foto: Øystein Mamen
Produsent: Camilla Figenschou, Shahrukh Kavousi, Yngvar Christensen
Språk: Norsk
Lengde: 1t. 30 min
Format: DCP
Kategori: NFK-film

Tauba er et kollektivt kunstnerportrett, en hyllest til lekenhet og skaperkraft, og en trollbindende vakker film som går tett på nordnorsk natur.

Filmen følger et lite, vitalt kunstnermiljø i Lofoten over en kort periode. Susanne er på kunstnerresidens der med sine to døtre, og begynner et samarbeid med dramaturgen Tor. Døtrene på sin side blir involvert i et prosjekt med de to koreografene Toon og Tomas. Mens kunstnerparet Viktor og Damla lager en video om skogstroll.

Handlingen i filmen utspiller seg rundt ett og samme hus, hvor kunstnerne bor, jobber og samhandler. I denne prosessen er klima og utopiske samfunnsformer et viktig tema, og nærheten til naturen gjør plassen ekstremt fysisk og konkret. Samtidig er stedet også en slags magisk frisone – hvor frihet, lekenhet og skaperkraft setter ting i bevegelse, hvor alt er mulig og ingenting uvanlig.

Regissør Camilla Figenschou blander dokumentariske elementer inn i fiksjonsfilmene sine. Og Tauba har noe ekte og tilforlatelig ved seg som gjør at vi tror på og blir nysgjerrige på menneskene den handler om. Før filmen i neste øyeblikk overrumpler oss med en absurd eller hylende morsom scene. Eller fanger vinden, regnet, fjordene, fjellene og måneskinnet så vakkert og intenst at vi mister pusten.

Camilla Figenschou (f. 1978) er en regissør utdannet fra Konstfack i Stockholm,
Universidad del Cine in Buenos Aires, og Nordland kunst- og filmfagskole. Hun er kjent for kortfilmene Det begynte å bli ingen natt (2010) og Å åpne, å se (2012) som ble vist på mange filmfestivaler nasjonalt og internasjonalt. I 2016 laget hun sin første spillefilm Pil og bue.