Weird and wonderful

Årets nykommer: Weird & Wonderful Cinema

Vidunderlig og underlig film på Etterstad.

(Toppbilde, fra venstre: Thomas Balmbra, Frans Friis, Ole-Petter Arneberg, Thorbjørn Larssen og Danee Feng) 

Weird & Wonderful Cinema viste fra start at de går mot strømmen. Da pandemien gjorde at filmklubber måtte legge ned, ble Weird & Wonderful stiftet mens covid-19 sto på som verst.

De ønsket å vise film som folk ikke så lett fikk se andre steder.

«Vi ønsker å vise film som skiller seg ut og kan overraske den gjengse filminteresserte, og etter visningene våre inviterer vi publikum til en uformell prat om det vi har opplevd sammen – noe som har gitt rom for tankevekkende og stimulerende samtaler» sa klubben i sin nominasjon tidligere i år.

En ny kategori

Styret i Norsk filmklubbforbund, som er jury for prisene som deles ut av forbundet, så behovet for en ny priskategori i år.

– Hvert år er det mange filmklubber som fortjener prisen som Årets filmklubb. Ofte ser vi i styret at nokså ferske filmklubber utmerker seg med stor innsats og kreative løsninger. Men Årets filmklubb går ofte til noen som har stått på over tid. Derfor så vi behovet for en ny pris vi kan dele ut når det passer: Årets nykommer, sier Daria Polischuck, nestleder i Norsk filmklubbforbund.

Klubben kunne på grunn av sykdom dessverre ikke være til stede i Bergen for å motta prisen under Filmklubbforbundets landsmøte, men Danee Feng i Weird and Wonderful Cinema blir svært glad over nyheten, og uttaler:

– Så hyggelig! Dette betyr enormt mye for oss.

Årets nykommer Weird and Wonderful Cinema
Årets nykommer får et flott diplom av Exil design, og 5000 kroner i klubbkassen.

Juryens begrunnelse:

«Denne filmklubben startet opp under pandemien. Likevel klarte de raskt å etablere et fast publikum, og lage et atmosfærisk samslingssted der de publikum får se vidunderlig film og prate uformelt om det etterpå.

Denne klubben viser det det absurde, surrealistiske, rare og uvanlige, og de legger stor flid i å kuratere et rikt og variert program med et mangfold av stemmer og uttrykk fra hele verden.

De har vist banebrytende verk innen queer-cinema, eksperimentelle klassikere, snål animasjon, ekspansiv surrealisme og nyere festivalfavoritter som skaper viktige ringvirkninger i samtiden, men som kanskje ikke har fått den oppmerksomheten de fortjener.

De skaper sterke filmopplevelser som du kanskje ikke ville valgt på egen hånd. Sammen med Kruttverket kafé og Kroloftet atelierfellesskap skaper de et gryende kulturelt miljø på Etterstad i Oslo.

Vi i Norsk filmklubbforbund er glade for å si at Årets nykommer er Weird and Wonderful Cinema.»

IMG 7734
Fra filmklubbens visningslokale på Etterstad. Foto: Danee Feng / Weird and Wonderful Cinema.

Nye perspektiver

«Vår visjon er å spre film som utfordrer sansene og tanken, med nye perspektiver på hvordan en kan se verden, og hva filmmediet er og kan være. Vi har for eksempel vist stumfilmer uten lydspor, som kortfilmer av Maya Deren og Germaine Dulac, noe de fleste ikke ville valgt selv, men som ble sterke opplevelser vi fikk veldig god tilbakemelding på.» sa klubben i sin pris-nominasjon.

Der har de også arrangert ekstra tilstelninger ved siden av det ordinære programmet, som julebord med gratis curry og ukrainsk filmkveld. De har også hatt ekstra fokus på kvinnelige filmskapere, med blant annet Anna Rose Holmers debut The Fits, Nina Menkes Phantom Love, Agnieszka Smoczyńskas horrormusikal The Lure, Sally Potters tidsreisende Orlando, og Germaine Dulacs surrealistiske mesterverk The Seashell and the Clergyman fra 1928.

Filmklubben har også sin egen podcast: Unpleasant Movies.

Prisen for Årets nykommer ble delt ut i Bergen under Filmklubbdagene Bergsem.

Her er tidligere prisvinnere fra Norsk filmklubbforbund.

Weird and Wonderful Cinema - purple logo