Tromsø, et rom å være i – for kritikeren, filmskaperen og filmklubbfolka

Tidligere i januar møttes 20 filmklubber i Tromsø for å se film, og for å møtes på vårt filmklubbseminar. Her er noen av høydepunktene. 

Kritikeren og filmregissøren

Filmkritiker Øyvor Dalan Vik holdt et innlegg om det å være filmkritiker, og hvilke utfordringer som følger med. 

– Vi får ikke tid til å tenke, sa hun, om kritikernes største utfordring.

– Tid til å tenke lenge nok og godt nok til at det vi kommer ut med er mer interessant enn den korte, kjappe samtalen på sosiale medier. 

Heldigvis er det mange av landets kritikere som jobber motstrøms, og kjemper til seg både tid til å tenke, og spalteplass for å anmelde filmer. Dalan Vik er fast filmanmelder for Dagens Næringsliv, og Periskop, og hun har også skrevet Filmens klassikere, en lydbok som presenterer femti av filmhistoriens viktige filmer. 

Regissør og produsent Mona Hoel presenterte deretter noen av sine filmer, og fortalte litt om hva slags visningsrom som finnes for hennes filmer for tiden. Der trakk hun særlig frem filmklubbene: 

– Jeg opplever at dere i filmklubbene kuraterer visninger. Dere lager program for en hel sesong, så folk kan lese om filmen min før jeg kommer, dere lokker publikum til akkurat den datoen. Når jeg er produsent og har en film på kino, er det helt uforutsigbart når folk kan se filmen. Men jeg tror det betyr noe for publikum at de kan planlegge når de skal se filmen – og kanskje peke seg ut at de skal gå akkurat den dagen de også kan få med seg en samtale etterpå.

Den siste tiden har Hoel blant annet besøkt filmklubbene i Tromsø, Lyngdal og Drammen. Hun fortalte også at hun jobber med en nettside der man skal kunne se alle filmene hennes, både lange og korte. Hun snakket også om noe av drivkraften som har gjort at hun kunne lage filmer som  Når nettene blir lange (2000), Salto, salmiakk og kaffe (2004), Skal dere gå allerede (2019). 

– Jeg elsker lavbudsjettfilmer. Jeg tenner på lavbudsjett. Jo verre forutsetningen er, jo morsommere har jeg det.

Filmklubbprisen 2025

Etter Hoels foredrag kom en post som ikke sto i programmet, nemlig utdeling av Filmklubbprisen. Prisen for ekstra innsats for film, filmkultur og filmklubber gikk høyst fortjent til Mona Hoel, som ble både overrasket og veldig glad. Juryen trakk blant annet frem
«Prisvinneren har blitt beskrevet som lidenskapelig, dedikert og prinsippfast. Som en nysgjerrig filmskaper og produsent, som stiller med åpent sinn og et smittende engasjement for norsk film og filmkultur.

Mest sett, og vi ses igjen

Filmklubbene diskuterte erfaringer rundt å få flere medlemmer, hvordan medlemsregisteret kan bli bedre, og fikk noen beskjeder fra sekretariatet i Filmklubbforbundet. Vi informerte blant annet om: 

De mest viste filmene i filmklubber i 2024

  1. Perfect Days (2023, Wim Wenders)
  2. Høstgule blader (2023, Aki Kaurismäki)
  3. Sau (2023, Rebekka Nystabakk)
  4. Gutten og hegren (2023, Hayao Miyazai)
  5. Døden på Oslo S (1990, Eva Isaksen)
  6. Fritt Fall (Anatomy of a fall, 2023, Justine Triet)
  7. Pot-au-feu – Veien til hjertet (2023, Tran Anh Hung)
  8. Past Lives (2023, Celine Song)
  9. Et hjerte er alltid rødt (2023, Balsam Hellström)
  10. Dream Scenario (2023, Kristoffer Borgli)
  11. Ponyo / Min nabo Totoro / Chihiro og heksene (Studio Ghibli)

Bli med til Bergen 
Filmklubbene møtes igjen i Bergen 4.–6. april. Bergen filmklubb arrangerer, det blir filmvisninger, erfaringsutveksling og Filmklubbforbundets landsmøte. Og første film i programmet er spikret: vi skal se Mati Diops kritikerroste dokumentar Dahomey fra 2024. Les mer om Bergsem, reisestøtte og andre ting her.

Bli med i filmklubbdemokratiet! 
Valgkomiteen leter etter kandidater til valg i styret til Filmklubbforbundet. Det er honorert å sitte i styret, det er fem styremøter i året, og noen av dem har digital deltagelse. Er du nysgjerrig på å være med å forme filmklubbenes framtid? Meld din interesse og hør mer fra valgkomiteens leder Mona Sjøli: monasjoeli (at) gmail.com.