Kristiansand Filmklubb legger ned

Filmklubben hadde to solide arrangementer på forsommeren og markerte da sin nye profil. Men i sommer måtte fire styremedlemmer gi seg, og det ble ikke liv laga for videre drift.

 Rundt 200 stykker møtte opp på «Skweee Night» på Mølla i mai og samme helg hadde «Film i Sør» mer enn 100 besøkende og overfylt sal på Aladdin. Disse arrangementene skulle markere begynnelsen på en ny tid (uten faste visninger) i filmklubben – men blir i stedet stående som en solid avslutning på nesten 50 års drift.

 – Å drive idealistisk krever mange frivillige krefter, og nå har vi dessverre ikke nok folk til å drive videre på en bra nok måte, sier avtroppende styreleder Morten Prytz.

Tradisjon og nytenkning
Filmklubben i Kristiansand har eksistert siden 1961, og er en av landets eldste filmklubber. Den ble i 2007 kåret til «Årets filmklubb» blant 70 klubber i landet, med følgende begrunnelse fra Norsk Filmklubbforbund: «De siste årene har klubben utmerket seg ved stor aktivitet, mange kreative nye tiltak og et godt samarbeid med andre institusjoner». 

Mangel på folk
Filmklubben har slitt med for få folk i styret over lengre tid. Når i tillegg fire styremedlemmer plutselig måtte gi seg i sommer, inklusive styreleder som flytter fra byen, så ble det ikke mulig å fortsette. Nedlegging av filmklubben er en nøye gjennomtenkt avgjørelse, og det er med både vemod og stolthet at styret nå setter strek.

– Samtidig som det er vemodig å runde av filmklubben, har det vært veldig fint med den gode oppslutningen vi har hatt rundt våre siste arrangementer, sier Prytz. 

Det alternative filmtilbudet
For filmklubbstyret hadde denne avgjørelsen vært mye tyngre å ta hvis ikke det fantes noe lignende filmtilbud i byen. Men vi har fått et Cinematek i byen nå, som har ukentlige visninger. Noen av styremedlemmene i filmklubben har vært med under opprettelsen av Cinemateket og filmklubben har en fast representant i cinematekets styre. Dette styrevervet avsluttes nå, så snart man får noen til å overta. 

– Vi har hatt et bra samarbeid og ønsker Cinemateket lykke til videre. Vi håper at folk fortsetter å benytte seg av dette tilbudet, så det kan fortsette i mange år fremover, sier Prytz.

Vil ta vare på Film i Sør
På filmklubbens årlige kortfilmhappening Film i Sør kan lokale filmskapere sende inn film og få dem vist på kinolerretet. Dette er blitt et populært arrangement og nådde nye høyder i år – med fullstappet sal, et solid nivå på filmene og en uhøytidelig minglefest i etterkant. Styret er veldig opptatt av at dette prosjektet bør videreføres, og jobber nå med å finne en bra løsning. 

Filmklubben takker
Styret ønsker til slutt å takke alle filmklubbens medlemmer gjennom årene, Kristiansand Kino for kjempegodt samarbeid og masse velvilje, annonsører og andre som har støttet filmklubben, andre gode samarbeidpartnere her i byen, samt Norsk Filmklubbforbund i Oslo og sist – men ikke minst – alle tidligere styremedlemmer.

Les mer her: http://www.nrk.no/nyheter/distrikt/sorlandet/1.7364601

(Foto: Anine Heitun, Sørnett)