fbpx
Escape from New York

Escape from New York

USA, 1981
Regi: John Carpenter
Med: Kurt Russell, Lee Van Cleef, Ernest Borgnine, Donald Pleasence
Lengde: 1t 39 min
Språk: Engelsk tale, norsk tekst
Format: DCP
Priskategori: AWE

I en nær framtid har kriminaliteten eksplodert i USA og hele Manhatten har blitt omgjort til et høysikkerhetsfengsel inngjerdet av skyhøye murer. Reglene er enkle. Den som kommer inn, kommer ikke ut. Men etter at USAs president krasjlandet på øya må noen ta seg inn i det livsfarlige området for å finne han. Oppdraget går til en ny fange og eks-soldaten Snake Plissken. Om han lykkes vinner han sin frihet. Om han mislykkes dør han øyeblikkelig. Han har akkurat 24 timer på seg…

Året er 1997. Etter at kriminaliteten har eksplodert i USA utover åtti- og nittitallet har Manhattan blitt sperret av og er nå et høysikkerhetsfengsel styrt av forbryterne selv. Reglene er enkle. Den som kommer inn, kommer ikke ut. Inn i dette helvetet kræsjer Air Force One med den amerikanske presidenten ombord etter å ha blitt kapret av kommunistiske terrorister. Presidenten overlever, men blir tatt til fange av «Hertugen» som regjerer det som engang var New York.

Ettersom presidenten var på vei til et toppmøte med Sovjetunionen for å unngå ragnarok, haster det å redde ham for å hindre at forhandlingene bryter sammen. Det er her vi møter Snake Plissken. Bankraner og krigsveteran. Snake takker ja til å redde presidenten mot lovnad om benådning, men hans nemesis politisjef Hauk sørger for å injisere eksplosiver i Plissken for å være sikker på at han følger planen. Med en dødsdom hengende over seg begir Snake seg inn i New York der farer truer på hvert eneste gatehjørne av den en gang så stolte metropolen.