En reise i filmrullens tjeneste

Jarl Russnes i Oslo filmrullklubb gir oss reisebrev fra filmsamlertreff utenfor London.

Det føltes som en spesiell anledning da jeg satte meg på flyet til England denne gangen: Jeg skulle endelig få oppleve BFCC (British Film Collector’s Convention), det første og største av de engelske filmsamlertreffene, som dessverre ikke har blitt avholdt siden 2016. I tillegg til å være på utkikk etter gode 16mm-kopier til Oslo filmrullklubb, hadde jeg også fått beskjed fra Norsk filmklubbforbund at jeg kunne kjøpe noen titler til dem også, om jeg kom over noe passende. Kanskje de endelig kunne få lagt til noen nye analoge titler i samlingen deres?

BFCC ble i mange år avholdt i Ealing, men utfordringer med økonomi og organisering, før covid kom i veien, førte til at det ikke har blitt arrangert på 7 år. Derfor var det mye nytt for alle parter, både fordi det var lenge siden sist, og fordi treffet hadde flyttet til et nytt sted. Denne gangen i Chorleywood, en pittoresk landsby, men nær nok London til å ha et eget t-banestopp. Vi hadde blitt anbefalt et hotell i nabolandsbyen Rickmansworth, som var like pittoresk, og der starter fortellingen.

Kinosalen bak butikken

Jeg ankom sent onsdag kveld, men ikke for sent til å rekke å se seriefinalen mellom Man City og Arsenal på nærmeste pub, hvor de serverte den herligste indiske mat. Torsdag bar det avgårde til Hackney hvor jeg sammen med min lokalt bosatte filmvenn, Svein Sveinsson, skulle besøke den sagnomsuste butikken til Umit (& son), nylig omtalt i The Guardian. Det var like lett og hyggelig å komme i snakk med innehaveren som lovet i omtalen, og jeg fikk se og høre om alle filmene, tingene i butikken, og kinosalen hvor  filmklubben hans CINÉ-REAL skulle vise 12 Angry Men på 16mm samme kveld. Jeg var stolt av å kunne svare både at jeg drev med noe lignende i Norge, og at Svein allerede hadde ordnet billetter til visningen.

Vi ankom The Castle Cinema noen timer senere, og jeg ble umiddelbart slått av tanken på at dette ærverdige lokalet er perfekt for å se film, særlig på den gode gamle måten. Jeg fikk være med inn når det skulle rigges, og maskinen, en Eiki ex-2000N, ble plassert bakerst i lokalet. Tilhørende høyttalere ble plassert foran i salen, som Umit kunne fortelle hadde plass til 80 personer og ble utsolgt hver gang. Det siste gav en viss motivasjon til å øke oppmøtet i egen klubb hvor det vanligvis kommer 20. Det ble god stemning da salen begynte å fylles opp og med tydelig mange gjengangere i alle aldre. Liam og Umit holdt en lang og innholdsrik innledning før filmen snurret i gang. Underveis var det selvsagt to pauser for rullbytte, toalett- og barbesøk. Alle var enige om at det hadde vært en flott film og at dette var den rette måten å se den på.

Forventninger i luften

Fredagen fikk jeg gleden av å ta en titt på Sveins private 16mm-samling. Han tok seg tid til en utvidet lunsjpause for å servere litt prøvetitting av godbiter som senere kan bli å se på besøk hos Oslo FilmrullKlubb. Stor stas! Etterpå gikk turen innom noen platebutikker (genet som gjør at du trekket mot filmsamling er nok beslektet med det som gir trang til å samle på vinyl, og det for modelltog), før jeg dro tilbake til Rickmansworth for å møte resten av «The Scandinavian delegation». Jeg fant Jan og Mats, og det tok ikke lang tid før vi fant noen av de engelske treffdeltakerne, og alle fikk seg en pint i godt lag. Dessuten fikk vi oss veldig kjærkommen haik til og fra treffet. Den engelske gjestfriheten skuffet ikke.

Når selve dagen kom, var alle spent. I bilen snakket vi om hvordan det kom til å gå: Ville det være mye spennende for salg? Ville det komme mye folk? Det var masse forventninger i luften, men også en viss uro. For alle visste at med tanke på omstendighetene ville utfallet av dette treffet ha stor betydning for fremtiden til BFCC og hele samlermiljøet. Heldigvis kunne vi puste ut allerede et langt stykke borti gata. En stor gjeng stod allerede i kø, og vi hastet tilbake så fort vi kunne da vi hadde parkert. I forsamlingen utenfor traff vi mange kjente, både Svein og Umit, men også andre kjente fra tidligere filmsamlertreff.

Klokken ti fikk vi storme inn, og der stod en rekke bord hvor filmer og utstyr var å få kjøpt, en kiosk og, selvsagt, et oppsett for visning av ekte film, som ble gjennomført underveis til stor begeistring. Oppmøtet var godt, og arrangører og besøkende sa seg veldig fornøyd. Bilder og info finnes hos BFCC.

Bli med på filmtreff!

Det ble selvsagt tid til litt sosialt og hygge, blant annet på den lokale puben, med uteservering i det fantastiske været. Vi møtte også kjente og ukjente som reklamerte for andre filmsamlertreff i England og stakk til oss flyere. Neste treff arrangeres første helg i august i Cleethorpes, så 22. oktober i Rickmansworth og ikke minst Nord-Englands store hovedtreff, North West Film Fair i Blackpool siste helg i november. Sistnevnte har vært en stor glede å delta på en rekke ganger.

Det er imidlertid Cleethorpes jeg har lyst til å si noe ekstra om: Det var en glede å treffe igjen arrangøren, Phil Sheard fra Classic Home Cinema, som selvsagt var til stede med salgsbod på treffet. Cleethorpes var egentlig et salgsevent for butikken, med svært gode og eksklusive tilbud for de oppmøtte, men det er blitt mye mer. En får mulighet til å møte andre samlere i en behagelig setting ved sjøen, og det er flere middager, quiz og utendørsvisning av eksklusive 16mm-kopier. Dette er helt klart noe som er verdt å få med seg og har blitt omtalt på Filmklubbforbundets sider i en tidligere sak.

Søndag besøkte jeg Svein på jobb på Prince Charles Cinema sentralt i London, hvor han jobber som kinomaskinist. Her lever film på rull i beste velgående og er stedet å gå for slikt i London. Jeg fikk gleden av å se hvordan en bygger om 35mm-maskinen til å vise 70mm og jeg fikk sett Citizen Kane på 35mm.

Dagen etter reiste jeg hjem og jeg må si jeg syns det ble en skikkelig vellykket tur fullspekket med analogt filminnhold, særlig takket være reisefølget, arrangørene av treffet, NFK, Umit, Liam og Svein, som gjorde opplevelsen uforglemmelig. Tusen takk! Jeg vil avslutte med å anbefale podcasten The humming projector. Her får du høre masse om treffene og filmsamling for øvrig, dersom du skulle la deg fascinere. Vi blir alltid godt mottatt på disse treffene og de er alltid glade for å se nye ansikter…..og om du lurer på hvilke filmer pengene fra Filmklubbforbundet gikk til, så vil det snarlig annonseres. Følg med!

Hovedbilde fra venstre: Mats Abelli, Jarl Russnes, Svein Sveinsson og Jan Andresen.