Fra stumt til støy i Storelogen

Loddsalg, trailer for neste visning og klubben som kunne sette ned prisen for det var så mange som kom: her er det vi lærte da filmklubbene møttes i Bergen. Vertskapet i Bergen filmklubb sørget for stumfilmkonsert og quiz.

– Hos oss kan du ta med en venn gratis, forteller Voss filmklubb.

– Det har hatt god effekt.

Filmklubbene har samlet seg i Bergen for Filmklubbforbundets landsmøte. Bergen filmklub har organisert hele helga, satt opp filmprogram og ordnet med mat, mens filmklubbene tar med seg erfaringer og forteller om hva som fungerer. Så reiser de hjem igjen med konkrete ideer til ting å prøve ut for å få flere medlemmer og flere inntekter til filmklubben.

Samarbeid og hjemmelaget kake

Her er noen eksempler på hva som fungerer godt i filmklubbene:

Hos Kvam filmklubb pleier de å selge hjemmelaget kake og kaffe før visning. Da vet folk at det lønner seg å komme tidlig for å rekke å prate litt før filmen begynner. Hos dem har medlemstallet steget så mye at de kunne sette ned medlemsprisen. Kvam er dessuten drivende gode til å få førpremiere på kommende filmer, og tipser klubbene om å sjekke ut om det kan være en god idé å bli med i Folkeakademiet.

Karen Noer Korssjøen og Nick Christensen fra Kvam filmklubb.

Flere filmklubber, blant annet Elverum filmklubb, har god erfaring med loddsalg. Elverum ber det lokale næringslivet om premier, og har trekning av vinnere en eller to ganger i året. De trekker også en vinner på hver visning som får gratisbillett på kinoen og gratis popcorn. Inntektene fra loddsalget er kjærkomment i klubbkassen, mens de gir heder til kino og næringsliv som bidrar med premier.

Filmklubbeffekten

Mange filmklubber er svært gode på samarbeid. Samarbeidet mellom Bodø filmklubb og Bodø kino har vært sterkt og godt over flere år, og førte blant annet til at Fram kino fikk innovasjonsprisen fra Film&kino i 2023.

Flere filmklubber sier forresten at det å ha en filmklubb på kinoen fører til høyere besøk når kinoen setter opp litt smalere filmer. Kinokino filmklubb i Sandnes har samarbeid med Filmkraft, slik at de kan vise kortfilmer fra lokale filmskapere. Oslo filmrullklubb har hatt samarbeidsvisning med Drammen filmklubb, slik at flere får glede av 16mm-visninger. Voss filmklubb hadde samarbeidsvisning med Nordakkordion om visning av Nosferatu, som også ble en markering for Voss filmklubbs 10 årsjubileum.

Flere filmklubber forteller også om god respons på å la publikum være med å gi terningkast til filmen etter visning. Ved å sette frem seks pappkopper, kan publikum legge billetten sin, eller en lapp i den koppen som tilsvarer terningkastet de gir. Til sist teller klubben opp og sier fra om gjennomsnittet på Facebook eller på nyhetsbrev. (Tønsberg filmklubb tipset om dette for noen år siden, og nå er det en populær ting å gjøre, som publikum gleder seg til å høre resultatet av.)

Gratis verktøy

Mange filmklubber må snu på krona for å få det til å gå rundt. Elverum filmklubb tipser om at det er lurt å registrere seg som non-profit i Google, for da får man tilgang på flere gratis verktøy derfra. Det er også lurt å registrere seg som non-profit hos Canva, for da får man bruke det gratis. Det er en enkel måte å gjøre grafisk design for sosiale medier, plakater og lignende, uten at man må kunne Photoshop.

Resten av Filmklubbdagene Bergsem gikk med til film, filmquiz og landsmøtet vårt. Referat fra landsmøte kommer her.

Når møtes vi igjen?

Hold av datoen lørdag og søndag 26. Og 27. oktober! Da møtes vi i Oslo for filmseminar. Tema annonseres før sommeren. Følg med her. Og vil du vite om våre arrangementer, våre tips, eller om en internasjonal filmfestival ser etter FICC-jury? Meld deg på vårt nyhetsbrev, så får du beskjed!