4 skeive filmtips

God pridemåned! Her er fire tips til skeive filmer å vise i filmklubben.

I skrivende stund går det flere gode filmer på kino med skeive hovedroller, for eksempel Love Lies Bleeding (Rose Glass, 2024), Eksplosjoner i hjertet, (Yenni Lee, 2024) og En kvinne i Istanbul (Levan Akin, 2024). Ellers er det også mange skatter i filmklubbkatalogen. Her er tips til fire filmer å se, i anledning pride-måned eller også når som helst.

En kvinne i Istanbul (Levan Akin, 2024)- På søsterens dødsleie avlegger den pensjonerte historielæreren Lia et løfte om å finne og bringe hjem sin forsvunne niese Tekla, som ingen har hørt fra etter at hun flyttet fra hjembygda i Georgia for å kunne leve som transkvinne. Men nabogutten Achi hevder å ha Teklas adresse i Istanbul, og tilbyr sin hjelp mot at han selv får være med på turen. Reisen er begynnelsen på et mysterie med flere vendinger, hvilket gjør dette til en film som i grunnen treffer sterkere desto mindre man vet på forhånd.  

Housekeeping for beginners (Goran Stolevski, 2023)- Filmen følger den kaotiske hverdagen til et skeivt bofellesskap i Nord-Makedonia. En skjør familiekonstellasjon trues med å kollapse i det Sauda blir alvorlig syk, og hennes kone Dita, som aldri har ønsket seg barn, må overta som verge. Dette er en  politisk aktuell, rørende og overraskende morsom film om en familie som blir til av nødvendighet og må gjøre sitt beste for å finne sammen i et samfunn som på ingen måte bidrar.

Housekeeping for beginners har vært en festivalfavoritt, og har vunnet både queer lion på filmfestivalen i Venezia og Auroraprisen i Tromsø. 

Housekeeping for beginners (2023)

Laurence Anyways (Xavier Dolan, 2012)- I et helt tiår følger filmen det trøblete kjærlighetshistorien mellom Fred og Laurence, som begynner å slå sprekker etter at den kjekke og populære litteraturprofessoren Laurence bestemmer seg for å stå frem som kvinne. Det skorter ikke på reaksjoner fra omgivelsene, hvilket skaper ringvirkninger i forholdet til Fred som sliter med å tilpasse seg andres blikk, spott og sjikane så vel som omstillingen det er å skulle dele livet med en kvinne, som likevel fortsatt er Laurence.

Oss to (Filippo Meneghetti, 2019)- De to pensjonistene Nina og Madeleine har delt trappeoppgang i flere år, men har holdt skjult for omgivelsene at det også er kjærester. Madeleine sliter med å være åpen med barna sine, hvilket forsinker planene om å flytte sammen. Livet tar en skjebnesvanger vending når Madeleine blir syk, og langsomt kommer sannheten frem, om ikke helt som planlagt.