Årets barnefilmklubb: Golia barnefilmklubb, Oslo.

På Golia velhus er det høyt under taket, og mye filmglede for ungene. 

Årets barnefilmklubb hører til på Golia velhus, hvor de har hatt kino siden 1935. Huset rommer filmklubb for både voksne og barn. Barnefilmklubben har blant annet vist filmer som Porco Rosso, Kamilla og tyven, Brødrene Løvehjerte og To gode venner. 

Prisen for Årets barnefilmklubb ble delt ut i Bergen under Filmklubbdagene Bergsem. Golia barnefilmklubb hadde dessverre ikke mulighet til å være til stede, men de er uhyre glade for å motta prisen. Juryen for prisen er styret i Filmklubbforbundet. Prisvinneren får et diplom laget av Exil design, og 10 000 kroner til klubbkassa. 

– Prispengene vil komme godt med til å kunne utvide tilbudet slik at vi når de litt eldre barna bedre, forteller Linda Dokk, som sitter i styret for Golia filmklubb. 

– Vi ønsker å etablere et samarbeid med den lokale ungdomsklubben, og vi har snakket om å dra i gang en barnefilmfestival. 

Golia velhus, barnefilmklubbens visningssted.

Det perfekte kinolokale

Å komme på besøk i Golia barnefilmklubb er å være en del av en lang og god tradisjon for film på Golia. 

– Vi er så heldige å få vise film på velhuset, som er et fint samlingssted og et perfekt kinolokale. Det har vært kinodrift her i snart 90 år, så her er det minner i veggene for flere generasjoner, sier Dokk. 

Barnefilmklubben er drevet av engasjerte beboere på Golia, og klubben har siden 2011 jobbet for å gi filmglede til barn og unge, og for å skape et trygt og fint samlingssted. Når barna kommer dit, kan de vente seg gøy film, godt popcorn, og rimelige priser. 

– Her er det høyt under taket – vi tåler godt at barna ikke sitter rolig hele tiden. 

Det er mange som ønsker å lage et lignende filmtilbud i sitt nærmiljø. Til disse har Golia barnefilmklubb ett råd: Få med nok folk!

– Vårt beste tips er rekruttering av mange nok frivillige, slik at vi får dekket opp alle vaktene. Vi bruker også lokal ungdom som filmvisere. I tillegg er det lurt å være mange nok i styret, så det ikke blir så mange oppgaver på hver. Og til sist: Billig popcorn og gratis kaffe til voksne er veldig populært.

Juryens begrunnelse

«Årets barnefilmklubb jobber jevnt og trutt for å bringe filmopplevelser til barna i sitt nærområde. Vi voksne kan fint benytte oss av kulturtilbud med litt reisevei. Men skal barn få gode filmvaner, må de ha tilgang til filmopplevelser nært der de bor, og til en rimelig penge. 

Denne filmklubben gjør nettopp dette. I tillegg holder de til i et hus som har vært kino siden 1935, der flere generasjoner har hatt sine formative filmopplevelser. Siden 2011 har huset også huset denne barnefilmklubben, som har vist filmer som Porco Rosso, Kamilla og tyven, Brødrene Løvehjerte og To gode venner

Filmklubbforbundet applauderer de frivillige som står på for å lage dette filmfellesskapet. Årets barnefilmklubb er Golia barnefilmklubb, i Oslo.»

Se tidligere vinnere av Årets barnefilmklubb her.