Årets filmklubb: Trondheim filmklubb

Cyberpunkaften, 90-tallsactionfest og film fra hele verden: Trondheim filmklubb har lenge vært en institusjon. Prisen for årets filmklubb får de for å fortsatt utfordre og overraske.

Årets prisvinner har vist fransk ekstremfilm, laget skrekkfilm-minifestival, og de har satt opp islandsk og japansk film som gjorde filmskaperne så glade at de gjerne ville prate mer med klubben. Trondheim filmklubb løfter filmen – både på sine visninger og med sitt helstøpte filmformidingsarbeid i sosiale medier. 

Filmklubben startet i oktober 1960, og er landets eldste filmklubb. Trondheim filmklubb viser hovedsakelig film på Cinemateket i Trondheim, men har også visninger på utesteder, og inne i bryggeriet til Austmann Tap Room. I tillegg har de månedlige filmquizer med godt besøk. De jobber med å kartlegge alle filmene de har vist i klubben gjennom over seksti år. Arbeidet deres kan du følge her. Instagramarbeidet deres kan du følge på @trondheimfilmklubb.

Årets filmklubb får et flott diplom laget av Exil design, i tillegg til 10 000 kroner til klubbkassa. Jury for prisen er styret i Norsk filmklubbforbund.

Juryens begrunnelse

«Årets filmklubb har blitt en institusjon i sin by. Men her er det ingen som slapper av og sier «Vi bare gjør som før». 

Denne klubben er på hugget, de gjør noe mer ut av filmvisningene sine, og det går gjetord om filmquizene deres. 

Årets vinner bedriver dessuten knakende god filmformidling i sosiale medier. Før visningene presenterer de filmene sine på nett, slik at man får lyst til å komme, eller slik at vi som bor langt unna kan få mye glede og filmkunnskap fra deres helstøpte Instagram-konto. 

Klubben har invitert til japansk cyberpunkaften, til 90s Action Fest og til Horror fest. De har samarbeidsvisninger inne i et bryggeri, og musikkfilmvisning på utested med dansegulv. Da de viste islandske Last and First Men (2020), gjorde de også intervju med den trønderske filmfotografen Sturla Brandth Grøvlen, og da de viste japanske Violence Voyager (2018), ble filmskaperen så beæret at han sendte dem en videohilsen. Han lover dessuten å besøke dem på ekte neste gang de setter opp en av hans filmer.

Årets filmklubb har stått på for filmen i svimlende 64 år. Styret i Norsk filmklubbforbund er stolte av å si at Årets filmklubb 2024 er Trondheim filmklubb.»

Prisen for Årets filmklubb ble delt ut i Bergen under Filmklubbdagene Bergsem. Alexander Bucsis fra styret i Trondheim filmklubb var tilstede for å motta prisen. Her er tidligere vinnere av Årets filmklubb.