Christian Petzold – på kino og filmklubb

Den tyske regissøren Christian Petzold er i ferd med å seile opp som en av sitt lands største spillefilmregissører. Petzold er blitt en av det samlede Tysklands viktigste kronikører. Nå kommer hans nye film Barbara straks på norske kinoer.

Barbara er den første av Petzolds filmer som kommer på kino i Norge, men han er allerede godt kjent for det norske filmfestivalpublikummet med filmer som Yella, Jerichow med flere. Barbara forteller om en øst-tysk lege som ønsker å utvandre til vesten. Dette utløser storstilt overvåking og svært ublid behandling av den unge legen. Den øst-tyske republikken, DDR,  var ikke nådig mot folk som ønsket å flytte fra landet og selv om en god del faktisk fikk tillatelse til å flytte vestover, var et slikt ønske som oftest  ensbetydende med mange års venting på et tregt byråkrati og et tap av de fleste privilegier i det sosialistiske samfunnet. Spesielt var DDR opptatt av ikke å miste langtidsutdannede eksperter, som for eksempel leger, til vesten.

Arthaus inviterer til Barbara-førpremiere på Gimle kino tirsdag 25. september kl. 18.00. Her blir det innledning til filmen ved Astrid Sverresdotter Dypvik, historiker og forfatter av den aktuelle boka Det var DDR – Forteljingar om eit nedlagt land som kommer ut på Samlaget.

Flere av Petzold filmer har Nina Hoss (bildet) i ledende roller. Den talentfulle skuespilleren har hovedrollen i Barbara, så vel som i trekantdramaet Jerichow fra 2008 og Yella fra 2007.

Mens Barbara altså kommer på kino den siste helga i september kan filmklubbforbundet i samarbeid med Goethe Institut i høst tilby filmklubbene både Jerichow og Yella. Det er bare å kontakte filmklubbforbundet og booke filmene for visning. Gratis leie.