Kannibalisme, perfekte nudelsupper, søppeldykking og fransk gourmetkunst er bare noen av temaene i Zs temanummer og mat og film.
At mat er en nødvendighet, gjelder ikke bare i fysisk forstand. Måltidsfellesskapet er en grunnleggende komponent i vår kultur. På film antar fellesskapet en rekke ulike former, og i Zs ferske temanummer om mat og film er vi gjester i flere av dem: Mange er komiske, andre groteske, slik kannibalisme-essayet viser – her er filmer som definitivt ikke gir en lyst til å spise.
Et måltid kan være en dansk tragikomedie, mens det i en iransk film er omsorg og forførelse. Mat er minner, her sørkoreanske. Og mat på film er fransk, det har vi sett i årets to gourmetfilmer på kino. Fransk er maten også i en essayistisk undersøkelse av forholdet mellom smak og film der det sies at «film levendegjør smak med en kraft mediet er alene om.»
Bidragsytere og artikler
Anne Kyoung Sook Øfsti: Sulten etter tilhørighet – Little Forest
Øyvor Dalan Vik: Markens grøde – om Agnès Vardas Samlerne og jeg.
Kristin Gjerpe: «Det handler ikke bare om å spise, men om convivenza – å leve sammen» en samtale om mat i italiensk film.
Ingrid Rommetveit: Jakten på perfekt ramen – Tampopo og de gode hjelperne
Chloe Faulkner: Filmfantasier om fransk kokekunst, om Pot au Feu og Frederick Wisemans Menus-Plaisirs – Les Troisgros.
Knut Stene-Johansen: Smak & film. Et kulinarisk essay
Lene Auestad: Jeg skal ha en venn til middag – kannibalisme i film
Marianne Bjørneboe: Festmåltidet fra helvete, om Thomas Vinterbergs Festen.
Britt Sørensen: My Favourite Cake