abiggersplash

A Bigger Splash (2015)

En nyinnspilling av den klassiske franske thrilleren La Piscine, med Tilda Swinton i hovedrollen.

Rockestjernen Marianne Lane og kjæresten Paul ferierer på Sicilia. Vi får et glimt av deres nakne kropper som nyter sola og hverandre, før idyllen brytes av ankomsten til Mariannes ekskjæreste Harry. Paret som skulle nyte en tilbaketrukket tilværelse invaderes nå av en brautende, selvgod pratmaker som også har med seg sin nyoppdagede 22-årige datter. Slanger i paradiset! A Bigger Splash er en frisk og freidig film, sexy og forførende, men som et godt Rolling Stones-album, med en mørk undertone.

Luca Guadagnino (regissøren av I Am Love fra 2009, med mer) er tilbake med et overflødighetshorn av en film, en film som ikke nekter seg noe og som tar sjanse på sjanse. En av de største av disse er utvilsomt at hovedpersonen Marianne, spilt av Tilda Swinton, knapt er i stand til å snakke på grunn av en strupeoperasjon. Med Swintons detaljerte mimikk og rutinerte fysiske spill blir dette grepet en triumf, med tause Marianne som kontrast til Ralph Fiennes’ utagerende og verbale Harry. A Bigger Splash har en forførerisk søritaliensk tone, den er lumsk som Hitchcock eller Den talenfulle Mr. Ripley, og den har en aura av Rolling Stones’ dekadente tilværelse på kontinentet sent på 60-tallet, en stemning som for noen kan føles allerede før bandets musikk og karriere faktisk blir en liten del av historien i filmen.

I tillegg til å være vittig og cool er A Bigger Splash faktisk også en samfunnsbevisst og dagsaktuell film, der den utspiller seg på det som nærmest er Europas dørstokk for tusenvis av båtflyktninger i Middelhavet. Det er dette faktum som gir den lokale sicilianske politisjefen muligheten til å avlevere den beste replikken i hele filmen, når noen forsøker å antyde at det kan være noen av de ankomne migrantene som står bak en alvorlig forbrytelse: «Jeg skal gå og spørre dem. De kan umulig bli mer fornærmet enn de allerede har blitt på veien hit.»

Omtale: Kosmorama.

,
Regi:

Med: Tilda Swinton, Ralph Fiennes, Dakota Johnson, og Matthias Schoenaerts. Manus: David Kajganich, Alain Page
Lengde: 124 min
Aldersgrense: 12 år
Tema:

Blu-ray
Engelsk
Engelsk
  • Swedish Film

    Pris enkeltfilm: kr. 750,- (inkl. mva)

    OBS: Merk at det for Swedish-filmer ikke er mulig å ta inngangspenger. Kontingent er OK. Alle tilstede på visningen må være medlemmer i klubben.