astarisborn

A Star is Born (1954)

Det var journalist og manusforfatter Adela Rogers St. Johns som først kom med filmideen om det unge talentet som hjelpes fram av sin eldre, erfarne og alkoholiserte kjæreste og til slutt overskygger ham, sterkt inspirert av filmbransjen hun hadde blitt kjent med under sitt arbeid i Hollywood i stumfilmperioden. Siden har vi sett historien på lerretet mange ganger. Først kom tre versjoner hvor hovedpersonen er en lovende skuespiller: What Price Hollywood fra 1932, så A Star is Born med Janet Gaynor fra 1936 og deretter den første musikalversjonen, som er den vi viser på Cinemateket nå. Etter dette kom to filmer til hvor skuespillerkarakteren er gjort om til en sangerinne: A Star is Born fra 1976 med Barbara Streisand og Kris Kristofferson og så den foreløpig siste fra 2018 med Lady Gaga og Bradley Cooper.

I musikalen A Star is Born fra 1954 spiller Judy Garland sin kanskje beste rolle noensinne. Hun briljerer med sangnumre i alle mulige sjangre, danser og stepper og gjør de tre timene filmen varer til en strålende Technicolor-drøm.

Judy Garlands store comeback-film inneholder lag på metalag av tolkningsnivåer, knyttet til hennes egen stardom og trøblete karriere. Blant de mest minneverdige øyeblikk er de musikalske numrene – prøv å ikke få gåsehud av “The man that got away”.

(Cinemateket i Oslo)


Regi:

Med: Judy Garland, James Mason, Jack Carson
Lengde: 181 min
Aldersgrense: 9 år
Tema: , , ,

Blu-ray
Engelsk
  • Filmbank

    Bluray/DVD: £100 per visning + mva. Bestilles via NFK.