alien 3 main

Alien 3 (1992)

Den siste filmen i Alien-trilogien skiller seg ut i fra de foregående, mens Alien var en skrekkfilm og Aliens var en actionfilm, er Alien 3 et slags dommedagsepos. Planeten LB 426, som handlingen foregår på, ser ut som et etter-katastrofen-område. Det er heller ikke så langt fra virkeligheten. Planeten er en fengselsplanet for noen av de verste skurkene i universet. Den eneste kontakten de har med utenomverden er et forsyningsskip som kommer to ganger i året. Selve fengslet er i totalt forfall, filmen går i en trist brun/grå fargenyanse. Mange av de tekniske hjelpemidlene er ute av funksjon, og det finnes ingen våpen. Fangene, som bare er menn, har dannet en munkeorden, under ledelse av den litt eldre medfangen Dillon. De har alle sverget et sølibatsløfte (som inkluderer kvinner), barbert hodene og kledd seg i brune kjortler.

På denne planeten er det løytnant Ripley kræsjlander, etter at hun har klart å komme seg unna en hel koloni med Aliener, men ennå er ikke hennes prøvelser over. Ripley blir tatt hånd om av en redningsekspedisjon, men hun får ingen hjertelig mottakelse. Både fengselsledelsen og de innsatte er godt fornøyde med tingenes tilstand, og de kan naturlig nok styre sin begeistring for å plutselig ha en kvinne på planeten som rokker ved den hårfine balansen. Ripley får beskjed om å holde seg på sykestua til redningsskipet fra “Firmaet” dukker opp, for sin egen sikkerhets skyld.

Men Ripley får snart mistanke om at en Alienkokong er blitt med i skipet, og sammen med legen Clemens begynner hun å undersøke. Hennes mistanker blir snart bekreftet, samtidig med begravelsen av medpassasjerene til Ripley fødes et Alienmonster. Nok en gang møter Ripley vantro og manglende forståelse hos den mannlige ledelsen, og enda en gang vekker det skadefro hos tilskueren når de blir straffet for sin tvil. Denne gangen virker kampen mer håpløs enn før, Ripley sloss ikke bare med en Alien, hun må også få tatt knekken på det før det virkelige monsteret, “Firmaet”, dukker opp. I tillegg er ikke de kvinnefiendtlige fangene helt til å stole på.

Alien 3 fikk stor oppmerksomhet da den kom ut, i pressen fikk den behandling som en mer “seriøs” film enn sine forgjengere. Det var også debutfilmen til David Fincher, som fortsatte å spre sine dommedagsvisjoner i sin neste film; Seven.

Omtale: Trondheim filmklubb (signert th)


Regi:

Med: Sigourney Weaver, Charles S. Dutton, Charles Dance, Paul McGann, Brian Glover, Ralph Brown, Danny Webb, Christopher John Fields, Lance Henriksen
Lengde: 115 min
Aldersgrense:
Tema: , ,

Blu-ray
Engelsk
Norsk
  • Filmbank

    Bluray/DVD: £100 per visning + mva. Bestilles via NFK.