Bacurau (2019)

(bɐkuˈɾaw)

Så heftig og hardtslående kan resultatet bli når filmskapere bruker sjangerfilm til å sette politikk på dagsorden. For med sin borgerkrigstematikk og ørkenlandskaper filmet i ekstremt breddeformat er Bacurau uten tvil en moderne westernfilm.

Den foregår i nær framtid i Bacurau, en fiktiv utpost av en landsby, med knapphet på drikkevann, mat og det meste annet. Av ukjente grunner er de beleiret av onde krefter som vil knuse dem ved hjelp av blokader, sabotasje og brutal vold.

Selv om dette rammeverket kan smake av westernfilmer som Rio Bravo og Fort Apache, er handlingen brasiliansk. Ordføreren Tony Jr., som avlegger Bacurau et valgkampbesøk tidlig i filmen, er så slesk, korrupt og ryggesløs at det umulig å ikke tenke på høyre-ekstremistene som nå styrer landet. Langt mer urovekkende er de utenlandske paramilitære med base på en gård i nærheten. De dreper for skuddpremiens og adrenalin-kickets skyld, og skal utslette Bacurau fra kartet. Men byens solidariske fellesskap, anført av legen Domingas og gangsteren Pacote, har hamlet opp med råtasser før.

Bacurau vil få deg til å sitte med hjertet i halsen. Den bygger opp lange sekvenser med intens uro, ikke ulikt Quentin Tarantino på sitt beste (dog uten macho- og voldsforherligelse), men samtidig er filmen en akutt advarsel om hva som skjer når myndigheter går til krig mot sine egne innbyggere. Kan det være tilfeldig at de siste ordene som ytres i filmen er «Dette er bare begynnelsen»?

Kleber Mendonça Filho (f. 1968) er en filmskaper fra Recife nordøst i Brasil. Han har bakgrunn som filmkritiker, og etter en serie prisbelønte kortfilmer slo han igjennom internasjonalt med Neighboring Sounds i 2012. Alle hans filmer er vist på filmfestivalen i Cannes. Mendonça Filho er – også gjennom sine filmer – en uttalt kritiker av autoritære tendenser og korrupsjon i Brasil.

Juliano Dornelles er mest kjent som produsent og produksjonsdesigner for Kleber Mendonça Filhos tidligere filmer, men har også regissert flere kortfilmer og en spillefilm.


Regi:

Med: Bárbara Colen, Thomas Aquino, Silvero Pereira, Udo Kier Instruktør: Kleber Mendonca Filho, Juliano Dornelles
Lengde: 131 min
Aldersgrense: 15 år
Tema: ,

Blu-ray
Portugisisk, Engelsk
Engelsk
  • Internasjonal salgsagent

    Rettigheter må skaffes fra utlandet. Pris etter avtale, som regel kostbart, over 200 euro + mva. Ta kontakt for mer info.