beyond the valley of the dolls

Beyond the Valley of the Dolls (1970)

«This Is Not A Sequel. There Has Never Been Anything like It!» Amen. En del visjonær filmskaper, og to deler snusk-gubbe med fetisj på store pupper – hils pent på kult-helten Russ Meyer!

Han startet som filmfotograf i militæret, og lagde sin første «nudie-cutie», The Immoral Mr. Tease, på fire dager i 1959. De neste ti årene produserte, filmet, skrev og regisserte Russ 17 «sexploitation»-klassikere, som i hovedsak fokuserte på tøffe damer med velutviklede brystpartier. Filmstudioet 20. Century Fox så hvor mye pengerfilmene hans tjente inn – og i ly av oppmykningen av USAs sensurlover ga de Meyer en kontrakt på tre filmer. Den første var en satire løst basert på Jaquelin Kusans trash-roman The Valley of the Dolls, som ble filmatisert hos Fox i 1967. En camp-klassiker i seg selv, men Meyers tolkning av historien var et par nabolag unna det filmselskapet hadde ventet seg. Verken Meyer eller manusforfatter Roger Ebert gadd å lese romanen, men de ønsket å kødde med konseptet om tre piker som drar til Hollywood for å bli berømte. Meyers ambisjoner var å lage en satire, et seriøst melodrama, en rocke-musikal, og en «exploitation»-film med sex, dop og vold – samtidig. Han så prosjektet som en storslagen vits på Hollywoods bekostning, men lot ikke skuespillerne være med på spøken – fordi «if the actors perform as if they know they have funny lines, it won’t work». Den mest minneverdige karakteren i filmen, rocke-impresarioen Z-man (John Lazar) forvandler seg i finalen til en hermafroditt som slakter ned store deler av rollelisten med et sverd – mens han/hun deklamerer replikker som «You will drink the black sperm of my vengeance!» Ingen tvil om at Russ har hatt det morsomt, og filmen er fantastisk! Mange var overrasket over at den høyt respekterte kritikeren Roger Ebert skrev manuset til Beyond…, men langt færre vet at han også skrev historiene til Meyers påfølgende fire filmer. Regissørens neste studiofilm var det forholdsvis sobre rettsdramaet The Seven Minutes (1971), som satte en definitiv stopper for Meyers karriere i Hollywood. Fyren er dog en kløktig forretningsmann – som eier rettighetene til de fleste filmene han har laget, og han tjener fortsatt en god slant på dem. Han har siden Beneath the Valley of the Ultra-Vixen (1979) bare produsert en tre-binds selvbiografi; A Clean Breast.

Omtale: Espen Svenningsen Rambøl FilmMagasinet nr. 6 – 2001


Regi:

Med: Dolly Read, Cynthia Myers, Marcia McBroom, John La Zar, Michael Blodgett, David Gurian, Edy Williams, Erica Gavin, Charles Napier, The Strawberry Alarm Clock, Pam Grier, Harrison Page, Jim Iglehart
Lengde: 109 min
Aldersgrense: 18 år
Tema: , ,

Blu-ray
Engelsk
Engelsk
  • Filmbank

    Bluray/DVD: £100 per visning + mva. Bestilles via NFK.