Blonde Marie (1952)

Casque d'or

Blonde Marie er en vakker og gripende film fra tiden mellom den franske films gullalder i 30-åra (Renoir, Carné) og den nye bølgen på 60-tallet (Godard, Truffaut). Det var i denne mellomtiden i fransk filmhistorie Jacques Becker (1906-60) regisserte sine filmer, med en usedvanlig faglig samvittighet og håndverksmessig intelligens.

Handlingen utspiller seg i Paris ved slutten av forrige århundre, apasjenes, småforbryternes og luddrenes Paris. Den ærlige og snille snekkeren Manda (Serge Reggiani) forelsker seg i gatepiken Blonde Marie (Simone Signoret), en varm og inderlig kjærlighet som fører ham inn i Paris underverden. Blonde Marie eller Gullhjelmen (Casque d’or) overvåkes av den sjalue apasjekongen Leca. I et oppgjør bokstavelig talt på kniven med Maries hallik går Manda av med seieren, men jages så av politiet. Filmen beskriver den intense men umulige kjærligheten mellom Marie og Manda.
Stilkjensle, åpent øye for detaljer og miljø samt sterk interesse for menneskelige verdier i deres sosiale sammenheng er fellestrekk for Beckers fortellerstil. Han er tydelig influert av gullalderens to store regissører Renoir og Carné, og ikke minst inspirert av den impresjonistiske maleren Auguste Renoir.

NFK


Regi:

Med: Serge Reggiani, Simone Signoret
Lengde: 96 min
Aldersgrense:
Tema:

16mm
Fransk
Norsk