La Vie de Bohème

Bohemenes liv (1992)

La Vie de Bohème

Bohemenes liv forteller den originalt fornøyelige og sorgmuntre historien om tre kunstnere som lever fra hånd til munn i Paris. Rudolfo er albansk flyktning og maler, Marvel er en fransk poet og Schaunard er en misforstått irsk komponist.

Aki Kaurismãkis to faste mannlige skuespillere, Matti Pellonpää og Kari Väänänen, gjør en uforglemmelig innsats. Med umiskjennelig finsk aksent fremfører de en fransk dialekt som er vittig selv for de uten inngående franskkunnskaper. Mange framhevde Bohemenes liv som et foreløpig høydepunkt i den begavete regissørens Aki Kurismãkis karriere da den kom.

I Timo Salminens utsøkte svart/hvitt bilder framstår Paris slik vi husker den fra fransk films gullalder på 30-tallet. Men filmen gjør ikke noen forsøk på å skjule det faktum at den er innspilt i 1991, selv om handlingen, løst basert på romanen som også er forelegget for Puccinis berømte opera, på sett og vis utspiller seg godt over 100 år tidligere.

Hold forøvrig øynene åpne for morsomme cameo-roller av gamle regissør-helter som Samuel Fuller og Louis Malle. Foto av Timo Salminen.

Omtale: Verdensteateret

, ,
Regi:

Med: Matti Pellonpää, Kari Väänänen, André Wilms, Jean-Pierre Léaud
Lengde: 93 min
Aldersgrense: Tillatt for alle
Tema: ,

Blu-ray
Fransk
Norsk, Engelsk, Svensk, Dansk
  • Future Films

    150 euro per visning + mva.